52 Futós Tipp (21-24)
Következik még négy tipp a helyes táplálkozásra vonatkozóan.
21. Oliva - a te olajod!
Már tudjuk, hogy zsírsav összetételük miatt a növényi olajok egészségesebbek, mint az állati eredetű termékek. A növényi olajok közül is kiemelkedik az oliva olaj, melyben az egyszeresen telítetlen -tehát az egészségesebb - zsírsavak a zsírsav tartalom 70%-át teszik ki, szemben a kukoricacsíraolaj 25%-os vagy a napraforgóolaj 20%-os értékével. Emellett az olívaolaj az egyetlen zsír, mely természetes antioxidánsokat tartalmaz. Érdemes tehát olivára váltani! Ahelyett pl., hogy megvajaznád a kenyered, inkább tunkold bele egy kis olivaolajba - így kevesebb, és egészségesebb zsírt viszel majd be a szervezetedbe!
22. Teázz!
A különféle teák kedvező egészségügyi hatásait tekintve leginkább a zöld teáról szokott szó esni, mint kitűnő antioxidánsól, pedig e szempontból a fekete tea sem marad le vetélytársa mögött. A fekete teában sok, az antioxidánsok csoportjába tartozó polifenol található. Ezek az anyagok megkötik, kvázi hatástalanítják a szabad gyököket, melyek sejtkárosító hatással bírnak. Elő tehát a teafűvel és a filterekkel, és ne feledd, fogyasztás előtt hagyd a füvet kellő ideig ázni, hogy ne csak a szín, de a fontos összetevők is kioldódjanak belőle!
23. Figyelj oda az adagokra!
Amikor magunknak főzünk vagy szedünk ételt, a szükségesnél általában jóval nagyobb adag kerül a tányérunkra. De mekkora is a normális adag? Nos, egy adag rizs vagy tészta pl. el kellene, hogy férjen egy fél teniszlabdában (fél bögre). Baromfiból és halból 10-12 deka, sovány sertéshúsból 8-10 deka az adagnyi mennyiség, vagy térfogatra nézve kb akkora darab hús, mint egy pakli kártya. Főtt zöldségből fél bögrényit, nyers zöldségből viszont 2 bögrényit is bátran kiszedhetünk.
24. Salátaöntet csak módjával!
Míg a nyers saláták nagyon egészségesek, némely salátaöntet igencsak kalóriadús. A majonézes öntetek helyett sokkal egészségesebb egy fűszerekkel ízesített kefír vagy natúr joghurt öntet. Ha pedig olajos öntetre vágysz, kevés olivaolajat keverj össze citromlével, vízzel, fűszerekkel, és ezzel locsold meg a salátát!
Forrás: RW, http://www.vital.hu, http://www.bertolli.com
Kapcsolódó cikkek:
52 Futós Tipp (1-4)
52 Futós Tipp (5-8)
52 Futós Tipp (9-12)
52 Futós Tipp (13-16)
52 Futós Tipp (17-20)
52 Futós Tipp (25-28)
52 Futós Tipp (29-32)
52 Futós Tipp (33-36)
52 Futós Tipp (37-40)
52 Futós Tipp (41-44)
52 Futós Tipp (45-48)
52 Futós Tipp (49-52)
Még több címke
Ironman edzésterv kezdőknek: 9-20. hét 1
Első 5 kilométerem 498
Első 5 kilométerem 498
Első 5 kilométerem 498