Ezt a (NOB) jelentette be kedden, de a lebukott sportolók nevét egyelőre nem közölte, ugyanis előbb a nemzeti ötkarikás bizottságokat értesíti az esetekről, s majd az ő feladatuk lesz, hogy nyilvánosságra hozzák a vétkesek nevét.
Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a hat sportoló közül kettő érmet nyert a tavalyi játékokon, az egyikük aranyat. Hivatalos forrásra hivatkozva azt is tudni véli, hogy három atléta, két kerékpáros és egy súlyemelő van a lebukottak között, az egyik férfi atléta aranyérmes volt Pekingben, míg az egyik bringás dobogóra állhatott.

Az ANSA olasz hírügynökség értesülése szerint Davide Rebellin olasz országúti kerékpáros az egyik lebukott versenyző, aki ezüstérmes volt a mezőnyversenyben. A helyi olimpiai bizottság azt megerősítette, hogy egy férfi sportolóról van szó, de személy szerint nem nevezte meg az illetőt, s az Olasz Kerékpáros-szövetség sem erősítette meg, hogy Rebellin produkált volna pozitív tesztet. Csurka Gergely, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sajtófőnöke az MTI megkeresésére azt mondta, kedd estig a MOB nem kapott semmilyen értesítést a NOB-tól.

A CERA-t az EPO harmadik generációs változatának tartják a szakemberek.
Az EPO korábbi változatát hetente egyszer-kétszer adták be a versenyzőknek, a CERA adagolása kettő-négy hét. Doppingszakértők szerint azért elég ritkábban használni a CERA-t, mert ennek sokkal hosszabb a felszívódási ideje.

Az EPO (eritropoietin) egy hormonkészítmény, amely a vörösvértestek képződését felgyorsítja. Az EPO segítségével a vér több oxigént képes szállítani, ennek köszönhetően javul a versenyzők teljesítőképessége. A CERA-t (Continuous Erythropoietin Receptor Activator) vesebetegeknél a vérszegénység kezelésére használják. Mellékhatása lehet többek között a magas vérnyomás, fejfájás és szélsőséges esetekben az agysejteket is pusztíthatja. Ha egészséges emberek szedik, akkor hirtelen drámaian emelkedhet a vér hemoglobinszintje, amely rendkívüli terhelést jelent a szívnek, és akár halált is okozhat.