A klasszikus táv francia világcsúcstartója (47.50 mp) biztos benne, hogy Pekingben olimpiai bajnok lesz 100 méteres férfi gyorsúszásban. A rekorderré márciusban előlépett Alain Bernard annak a véleményének is hangot adott, hogy a sprintváltóban ugyancsak nyernek, megfogalmazása szerint "lezúzzák" az amerikaiakat.

"Én vagyok a 100 méter favoritja, ha nem lenne ez a meggyőződésem, nem lennék itt. Mindig azt mondtam, hogy van 10-15 olyan úszó, aki felállhat az olimpiai dobogóra, de fizikailag én vagyok a legjobb" - jelentette ki a nemcsak erő, de önbizalom dolgában is csúcson levő francia versenyző.

Bernard elmondta még a csapat sajtótájékoztatóján, hogy Pekingben rögtön megérkezésük után, hétfő este doppingtesztre rendelték őt honfitársnőjével, Laure Manaudou-val és a dél-koreai Pak Te Hvannal együtt. "Mintegy véletlenül, sorsolás alapján választottak ki bennünket. Laure-t és engem két nappal korábban Talienben (Dalian) már ellenőriztek. Vért és vizeletet vettek tőlünk. Meglehetősen szánalmas volt az egész, mert egy óra 40 percig tartott, pedig csak hárman voltunk" - mondta az úszó.

Bernard edzőjét, Denis Auguint ugyancsak feldühítette a doppingellenőrzés körüli szervezetlenség, mert egyszerre két helyszínre szólították őket: az olimpiai faluba és az uszodába. "Nem tudtuk, hogy most hová induljunk. Kész kupleráj az egész" - fogalmazott Auguin, aki a két francia bajnok kontrolljának lebonyolítását is kifogásolta. "Nem fogok minden részletet elmesélni, de ahogyan megszúrták őket... Bernard-nak háromszor szúrták meg ugyanazt a vénáját, mert nem találták el rendesen. Nem nagy ügy, túl vagyunk rajta, de nem szabad, hogy két naponta ezt tegyék. Egy idő után az ember ideges lesz tőle" - mondta az edző, aki hangsúlyozta: nem az ellenőrzésekkel van baja, de a sportolók iránti tisztelet jegyében jobb szervezést kér.