A szerdai szakasz egy 8.2km-es második kategóriás heggyel kezdődött, amit egy 57km-es lejtmenet követett, és a nap a 25km hosszú Alpe di Siusi emelkedőjével zárult. Rögtön az első kilométereken elszökött egy hét fős csoport, ami aztán az Alpe di Siusi lábáig megőrizte előnyét. A hegy első kilométerén a mezőny élére állt Liquigas csapat, és innetől a szökevények előnye fogyni kezdett. Végül 10 kilométerrel a cél előtt, az igazán meredek részek kezdetén fogták meg őket, és gyakorlatilag ekkor kezdődött el az igazi verseny.

5 kilométerrel a cél előtt Basso állt az élre és még tovább fokozta a tempót. Sorban rogytak meg a viadalnak nagy reményekkel nekivágó sztárok, a 3 kilométeres kapunál már csak azok a kerekesek maradtak az élen, akiknek ténylegesen esélyük van az összetett megnyerésére. Ivan Basso (Liquigas), Carlos Sastre (Cervelo Test Team), Danilo Di Luca (LPR Brakes - Farnese Vini), Denis Mencsov (Rabobank), Chris Horner, Levi Leipheimer (Astana) és Thomas Lövkvist (Team Columbia - Highroad) alkotta ekkor első csoportot.

Az utolsó kilométeren még mindig Basso vezetett. Az első akciót Carlos Sastre indította, de nem tudta végig vinni a támadását. Ezután Mencsov robbantott, a Rabobank kerekesével a rózsaszín trikó megszerzéséért hajtó Di Luca tudta csak tartani a lépést. Az orosz kerekes az utolsó 400 méteren az őt üldöző tegnapi szakasz győztesre végül 2, Basso-ra és csoportjára pedig 9 másodpercet vert. A harmadik helyet, Di Luca mögött 3" hátrányban célba érve, a rózsaszín trikóért az utolsó pillanatig küzdő Lövkvist szerezte meg, őt 4 másodperccel Basso, Leipheimer, Horner és Sastre követte. A második helyért járó időjóváírásnak köszönhetően Di Luca átvette a rózsaszín trikót. A favoritok közül Gilberto Simoni és Franco Pelizzotti végül 47 másodperces hátránnyal ért célba. Armstrong pedig közel 3 percet kapott és ezzel jelentősen visszacsúszott az összetettben.

A szakasz végeredménye:
1 Denis Menchov (Rus) Rabobank 3.15.24
2 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes - Farnese Vini 0.02
3 Thomas Lövkvist (Swe) Team Columbia - Highroad 0.05
4 Ivan Basso (Ita) Liquigas
5 Levi Leipheimer (USA) Astana 0.09
6 Christopher Horner (USA) Astana
7 Carlos Sastre (Spa) Cervelo Test Team 0.19
8 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epargne 0.22
9 Michael Rogers (Aus) Team Columbia - Highroad
10 Fredrik Kessiakoff (Swe) Fuji-Servetto

Az összetett állása:
1 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes - Farnese Vini 16.20.44
2 Thomas Lövkvist (Swe) Team Columbia - Highroad 0.05
3 Michael Rogers (Aus) Team Columbia - Highroad 0.36
4 Levi Leipheimer (USA) Astana 0.43
5 Denis Menchov (Rus) Rabobank 0.50
6 Ivan Basso (Ita) Liquigas 1.06
7 Carlos Sastre (Spa) Cervelo Test Team 1.16
8 Christopher Horner (USA) Astana 1.17
9 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 1.27
10 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epargne 1.41

Forrás:
velo.hu