Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 55 801 882 km-t sportoltatok

A Sportorvos válaszol...

Létrehozta: futor  |  2008-07-29 08:06:23-kor

Üdv barátaim! Bizonyára mindenki élt át olyan időszakot, amikor aktuális problémáját, betegségét nem tudta megfelelően kezelni esetleg felismerni.Orvosaink nem értenek a sportorvosláshoz -tisztelet a kivételnek-  sportorvoshoz menni pedig nem mindig van idő. Ekkor jött egy régi futótárs aki felvilágosított bennünket, hogy ez milyen bagatel probléma és ilyen meg ilyen egyszerű megoldás van rá.Ez a topic arra szolgáljon, hogy segítsünk egymáson, legyünkegymás "sportorvosai".

Természetesen ez csak segítség legyen, ne helyettesítse az orvosi sportorvosi kontrollt.

G.Ildi 2012-11-24 21:44:19 | 382
G.Ildi képe

Sziasztok!

Sima bokaficam. Figyelmetlen voltam, csúszott a kő, alám fordult a bokám. Szerencsére nem nehezedtem rá teljesen, így a szükséges bő 8 kilométert fájdalom nélkül tudtam legyalogolni & lefutni. Gyakorlatilag el is feledkeztem róla. Így pár órával később viszont egyre rosszabb, eléggé fáj a bokacsontom alatt, ha ráállok, hajlítom. Azon kívül, hogy pihentetem, lehet valahogy gyorsítani a gyógyulást?

Köszi előre is!

TG 2012-11-24 18:38:04 | 381
TG képe

A hét elején a beszerző körutamon futónadrág vásárlás közben, véletlenül megláttam a sportórás polcot. Meglepődtem hogy már 5e huf-tól vannak pulzusmérő órák. Hosszas nézelődés után, és a készséges eladó hölgy szakmai irányításával, kiderült hogy ami számomra kellene az 10e körül már kapható. Bár nem terveztem ilyen óra beszerzését, a fórumon sokat olvasott pulzustartomány eszmecserék fontosságán felbuzdulva, és hogy nem csak 50e felett vannak ilyen órák, gondoltam egyszer élünk, úgy is itt a világ vége ;) beruházok egy ilyenbe.

A készülék eddigi tapasztalataim alapján ár érték arányát tekintve megfelelő.

Az első próba alkalmával gondoltam bemérem a max pulzus értékemet. Egy itteni cikk tanácsait követve az érték 189 BPM-re jött ki.

Ma viszont már arra próbáltam törekedni hogy egy megadott zónában tartsam az értéket. A terep ahol futok meg van tűzdelve emelkedőkkel, vannak kisebb közepes és egy elég erős emelkedő (már mint az én léptékemmel).

Azt tapasztaltam, hogy sima normál terepen megy a 160 körüli érték, viszont ha nem veszek vissza a tempóból egy kisebb emelkedőnél, akkor pikk pakk 170 fölé ugrik, és a közepes emelkedőknél a 180-as értéket simán elér a pulzusom. A nagy emelkedőnél pedig 185 is meg volt, pedig igyekeztem lassan futni.

Az átlag érték egy óra futásra (10,6 km / 225 m szintemelkedés) 172 jött ki.

A kérdésem az lenne ennyi bevezető után, ameddig nem mértem a pulzusomat nyugodtan futottam, nem éreztem, hogy a megterhelőbb szakaszok túlterhelnének. Most viszont hogy látom az értékeket kicsit aggódni kezdtem.

Ha nem érzem, hogy káros lenne a terhelés, akkor is okozhatok magamnak bajt?

Jani92 2012-11-24 15:28:33 | 380
Jani92 képe

Üdv mindenkinek!!
Szeretnék tanácsot kérni. Pár napja a bal lábam, a lábfej és az achilles körül kezd el fájni. De mihelyst növekszik a kilométer a fájdalom enyhül. Ez a lábam el volt törve kicsikoromban(nyílt törés+csavarodás),és állítólag rosszul fort össze,befelé dől a lábfejem tőle. A jobb egyáltalán nem fáj. Gyengébb lenne a bal lábam vagy mi a baj?? Minden segítséget előre is köszönök. :) 

Bozót 2012-11-23 14:48:33 | 379
Bozót képe

Ahogy Pecsenye mondja :)  Igyekezz úgy intézni, hogy futás után rögtön le tudj zuhanyozni vagy legalább átöltözni száraz ruhába. Ha lány vagy, a nyirkos, átizzadt melltartó önmagában elég, hogy fázz, hiába veszel föl amúgy száraz, meleg felsőt.  (ha fázunk, alapból gyakrabban érzünk vizelési ingert, nem tudom, ez miért van :P)

Előzmény: vesper (377)  
pecsenye 2012-11-23 13:44:19 | 378
pecsenye képe

ezt úgy érted, h mikor végeztél a futással? akkor fázol? az nem meglepő, hiszen futás közben kimelegszel, a ruhád meg izzadt. ez természetes. 

a pisilés miatt ne aggódj, nekem futás közben is sűrűn kell:) igaz én egy mini víztorony vagyok:)

Előzmény: vesper (377)  
vesper 2012-11-22 19:41:36 | 377
vesper képe

Sziasztok!Pár hónapja kezdtem el futni, élvezem nagyon, de  a hideg idő beálltával észrevettem, h futás után kb egy fél órával nagyon elkezdek fázni, és többször kell pisilnem is menni. Ez mitől lehet? 

Köszönöm a válaszokat!

Remélem a Jézuska hoz majd nekem jó kis futós cuccokat!

Mindenkinek szép estét!

tomikaga 2012-11-22 08:34:36 | 376
tomikaga képe

Sziasztok,

egy kis segítséget szeretnék kérni. Több, mint 6 éve futok, elég rendszeresen, bár az utóbbi két évemre nem lennék büszke, legalábbis ami a mennyiséget illeti :( Sosem volt bajom az izületeimmel, viszont kb 3 hónapja egyik futás után megfájdult a bal csípőm olyan szinten, hogy teljesen le kellett álllnom a futással, mert annyira érzékeny lett, hogy menni alig tudtam. Egy hónap úszás, pihentetés, októbertől kezdtem szép lassan elkezdeni újra futni, kis távolságokkal (max.5km) és laza, 5:30 körüli km-kel, szép lassan emelve a tempót, gyakoriságot, távot. Erre tegnap megint előjött, ugyanúgy, mint rég. A cipőmben van kb. 700 km, Saucony Triumph 7, annak még bírnia kellene (bár néha a sarkam is fáj). Folyamatosan szedem a Proenzit egy gerincműtétem miatt, évek óta, de csökkentett adaggal. Ettől függetlenül lehet porckopás? Vagy szipla túlterhelés? Dobjam ki a cipőm? Ötleteljetek, lécci', mert nagyon el vagyok keseredve! Edzésnaplóm tomikaga néven nyilvános, ott is kutakodhattok.

Ha esetleg van valakienk sportorvos, vagy ortopéd doki ismerőse, akit jó szívvel ajánlana, szívesen venném az elérhetőségét, szeretnék még sokáig futkározni...

Köszi előre is!

SirBrian 2012-10-21 08:51:28 | 375
SirBrian képe

Kb. 5 éve volt sarokfájdalmam (talp rész) 

Orvos szerint csonthártya gyulladás. A gyógymód injekció kúra vagy szilikonos sarokbetét és pihentetés

Az első nem kellemes és időigényes a rendelőben a sorbaállás miatt

A másodikat választottam: szép lassan kb. 2 hónap alatt elmúlt

Előzmény: prókátor (369)  
prókátor 2012-10-20 20:21:08 | 374
prókátor képe

Igazándiból ez belül fáj. A sima cipőkben nagyon szar.

Előzmény: HarcsaBarna (373)  
HarcsaBarna 2012-10-20 18:28:25 | 373
HarcsaBarna képe

Csak úgy az előttam szólóknak:

Nekem is fáj... meg zsibbad... Én 115 kg körül kezdtem el futni és 100 körül leragadtam...nem megy lentebb... ennyi súllyal azért egész jó sokat lehet futni:)

a szervezetet fokozatosan hozzá lehet szoktatni, de ez több év és fokozatosság, az izületek és a csontrendszer alkalmazkodik leglassabban...

a talpfájdalom a sok aszfalton futástól jön... lehet pihentetni, meg puhább talajon futni... lehet tornáztatni... naponta többször "ökölbe" szorítod a talpad...

de én nem értek hozzá, csak saját gondolatok...

prókátor 2012-10-20 07:56:05 | 372
prókátor képe

Már nem is tudom.Mindenhol és edzés után fáj a legjobban,

Előzmény: Sneci-ke (371)  
Sneci-ke 2012-10-19 20:31:53 | 371
Sneci-ke képe

Ó, sarokfájásban professzor vagyok :-))) Hol fáj? A talpi rész vagy az achillesz tapadásánál? És a reggel ébredés után?

ORBEA ORCA 2012-10-19 19:37:20 | 370
ORBEA ORCA képe

Nincs mese,pihentesd,ahányszor így futsz csak egyre rosszabb lesz.Ha teljesen tünetmentes lesz akkor újra felépítve lassan terhelni.

prókátor 2012-10-19 19:06:15 | 369
prókátor képe

Na . Szóvla hetek óta fáj a sarkam futás után meg szinte állandóan. A futás alatt elviselem  de utánna elég vacak, begyulladt bár futottam maratont is így 7.-én) Van öteltetek mit csináljak.Ja krémek nem segítettek( szinte mindet kipróbáltam)a fájdalaom csillapító is eredménytelen.

prókátor 2012-10-19 19:01:37 | 368
prókátor képe

Valaki!!! pár hete fáj

Citromfű 2012-10-05 19:38:24 | 367
Citromfű képe

:) Köszi, Monique!

Előzmény: monique (365)  
HUNxley 2012-10-05 18:52:20 | 366
HUNxley képe

Sziasztok!

Lenne egy kis problémám. Kb két hónapja futok. Megcsináltam az oldalon lévő 5 km-es futást, és azóta 5 km de inkább fölötte lévő mennyiséget futok az alap edzéstervben meghatározott napokon (egy nap futás, egy nap pihenő, hétvégén két nap pihenővel). A múlthéten kicsit tempósabra vettem, a távot is növeltem. A hét végére elkezdett fájni pihenés után csak a jobb lábam talp közép része, és a vádlim alsó részén egy pontban mintha kisebb görcs lenne. Nem vészes egyik sem, mert járni simán tudok. Elmentem 5 km-et futni laza tempóban, nem is éreztem közben semmit, de másnap ugyan úgy jelentkezett a probléma pihenés után. Furcsálom kicsit, hogy mindkét probléma csak a jobb lábamat érinti, a bal lábammal semmi gond.

A vádlimra elkedztem szedni magnézium pezsgőtapletátt, de leginkább a talp fájdalom aggaszt. Mit tanácsoltok? Fussak azért valamenyit? Rövidet (3 km) és lassú tempóban? Vagy hétfőn irány az orvos? A tegnapi kényszer pihenőt kibírtam, de már nagyon hiányzik a futás. Az az érzésem, hogy a multhéten túl sokat akartam. :(

Futócipőm szerintem nem a megfelelő, igaz pontos típust nem sikerült megkeresnem a neten, de eddig nem okozott problémát. Lehet ott kellene kezdeni, hogy irány Bp és valami nomális cipőt venni? Okozhatta a tüneteket a nem megfelelő cipő, és ha vennék egy a lábomnak megfelelőt, akkor a tünetek enyhülnének, és meg is szünnének? Vagy szigorúan pihenés?

Köszönöm a válaszokat. Edzés naplom vezettem az elejétől fogva, talán valaki hozzáértőnek mond valamit, hogy tényleges túlerőltetés a gond, vagy valam más.

monique 2012-10-05 15:00:39 | 365
monique képe

hát ha ez működik, akkor csináld :) ha van valami fájdalom, akkor azonnal visszavenni. sztem hülyeség 70kg-nál meghúzni a határt, inkább vhol 100-nál szokták, de emberfüggő is vmennyire. további jó csökkentést és futást vagy egyéb mozgást :)

Előzmény: Citromfű (364)  
Citromfű 2012-10-05 13:41:08 | 364
Citromfű képe

Kedves Fórumozók!

Eléggé belelkesedtem néhány fórumot, futóblogot olvasva, és el is határoztam, hogy én aztán futni fogok, akárki meglássa. :)

Van némi túlsúlyom, két számjegyű, 105 kilót nyomok pillanatnyilag (csökkentés folyamatban), és az eddig megkérdezett emberek közül MINDENKI másképp nyilatkozott arról, hogy veszélyeztetem-e az egészségemet, ha belevágok, és óvatos egypercesekkel elkezdek futni.
Volt, aki azt mondta, jobb, ha rövid ideig jobban terhelem az ízületeimet, mint ha az elkövetkezendő iksz évben folyamatosan cipelem rajtuk a súlyt. Volt aki azt mondta, hogy eszembe ne jusson futkorászni amíg nem leszek 70 kiló (soha nem leszek 70 kiló, legfeljebb valami bélféreg közreműködésével). Aztán ott van az ember, aki ugye 124 kilóval kezdett el futni.

Nem kifejezetten tudom, kire hallgassak, csak azt tudom, hogy azok az egyperces futások nagyon, nagyon jólesnek, nem tapasztalok semmilyen kellemetlenséget, hogy javult az állóképességem, nőtt a tüdőkapacitásom, egészségesebbnek érzem magam, mióta heti néhányszor "futok" 20-30 percet amolyan belsétálós, egy-másfél perces módszerrel.

Mit gondoltok?

(Ha már volt szó erről a kérdésről, és nem találtam, bocsi, irányítsatok el nyugodtan.) :)

Bozót 2012-10-01 19:42:00 | 363
Bozót képe

Jobb esetben nem ciszta, csak folyadék/ödéma. De valószínűleg tényleg a túlterheléstől. Hűsítő krémek, jég, felpolcolás, pihentetés nem árt. Talán túl nagy léptekben próbáltál haladni, vegyél vissza picit. Főként a távból.

Előzmény: Mamic (359)  
monique 2012-10-01 15:58:44 | 362
monique képe

nem, csak 56%-kal :)

Előzmény: SirBrian (346)  
alouette 2012-09-30 12:36:10 | 361
alouette képe

A buci a térdhajltodban nagy valószínűséggel Baker-ciszta, a túlerőltetéstől jön, de nem kell megijedni tőle, kis pihentetéssel, sok nyújtással, a futástól eltérő mozgatással elmúlik magától. Ettől függetlenül a doki mindenképp jó, hátha tud okosat.

Jobbulást!

Előzmény: Mamic (359)  
alouette 2012-09-30 12:34:04 | 360
alouette képe

Köszönöm a válaszod, most már beszedem végig a porcerőt és jövőre keresek valami olyat amiben a condroitin a sok nem a glükozamin. Amúgy nem olyan rossz a térdem, de lehetne jobb is, mostanában iyekszem elhagyni a térdvédőt,mert az egyik gyógytornász azt mondta, hogy ha állandóan abban futok elgyengülnek a térd körüli izmok, pedig épp azok megerősítése is lenne a cél.

Előzmény: Blue (357)  
Mamic 2012-09-30 11:42:27 | 359
Mamic képe

Amióta elkezdtem futni, a térdem kattog / nyikorog lépcsőn felfelé, és kicsit fájogat. Futás után olyan érzés, mintha "buci" lenne a térdem helyén. Újabban a térdhajlatom kicsit duzzadt, és fáj néha.

Bejelentkeztem ortopédiára, de miután cca 2 hónap után eljött a vizsgálat napja, felhívtak, hogy elmarad a rendelés, és így még várok vagy 3-4 hetet, mire meg tud nézni egy orvos..  Szóval ha valakinek van tiipje, mi válik be ilyenkor, akkor szóljon.

Még annyi, hogy szoptatok, így pl Proenzi-t nem tudok szedni... ja, és van futócipőm és újabban salakon futok.

Köszi előre is a segítséget.

Blue 2012-09-29 12:35:22 | 358
Blue képe

Szia,erről voltak már itt vitáim,futás vs kocogás,és szerintem ugyanígy beleestetek abba a hibába mint a lelkes kezdők,hogy futunk,fussunk.

Nem,a futás is alapozással kell hogy kezdődjön,sétálás,gyaloglás,hogy szokja a szervezet és így a térded is  a mozgást és terhelést,mindezt sok hónapig hetente legalább 3-4x egyre emelve a távokat,és figyelve a tested visszajelzéseire.ha ettől is fáj a térded akkor doki.

Ha ez megvan,akkor lehet elkezdeni a kocogást nagyon lassan és az elején egy kis és fix távot futva,hogy egy még keményebb terheléshez is szokjon a szervezeted.

Szerintem így lehet okosan belejönni a futásba!

Előzmény: AndiNadler (356)  
Blue 2012-09-29 12:25:54 | 357
Blue képe

Én a Condrosulf-ra esküszöm mint porc javítóra,de nem úgy szedem ahogyan az orvosok meg a gygyszerészek javasolják,hanem szétnyújtva,2-3 naponta vagy 1 hetente 1-et,meg van mindig az a jellegzetes kis érzés amikor beszedem,most például 2 hete nem szedtem be. :)

Bozót,jók ezek a gyógyszerek,bár én mást nem próbáltam soha,de sokéve nagyon nagy fájdalmaim voltak miatta,járni nem tudtam,mindezt az íróasztali munkának köszönhetően,és azóta remekül megyeget a járás meg valami futásra hasonlító mozgás is. :)

Előzmény: alouette (350)  
AndiNadler 2012-09-29 11:31:36 | 356
AndiNadler képe

Sziasztok! Térdfájós vagyok! Sírós  Férjemmel együtt futok, az első 5km-es edzéstervet csináljuk. Amíg neki fogyás a legszükségesebb (5. hetet csinálja és nagyon jól megy neki a súlyfelesleg ellenére), addig én a mozgás öröméért és állóképesség növelés végett kezdtem bele (161cm/56kg a paramétereim). A 3.hetet vízválasztónak vélem, a 4x6p.futás-2p.gyaloglás után úgy döntöttem, hogy megismétlem a hetet. Ez volt a múlt héten... Akkor nagyon erősen elkezdett fájni a két térdem, főleg a térd és az alatta levő csontozat rész. A jobb lábam régebben is fájdogált nagyobb terhelés (túra, gyaloglás) után, de nem ilyen mértékben. A héten elkezdtem újra a 3. hetet, de első nap után már nagyon fájtak a lábaim - főleg másnap, a pihenőnapon. Lépcsőzés fel és le, guggoló mozdulatok, térdelés gyötrelmes Rosszall. Visszaolvastam több hozzászólást és elszomorodtam, hogy belegondoltam a porcproblémákba, egyebekbe, mert futni szeretnék!!! Vadonatúj cipőt vettem (Asics GT2170), nem betonon, hanem futópályán mozgok, odafigyelek a bemelegítésekre/nyújtásokra és igyekszem a légzéstechnikát is formálni. Mindebben amatőr vagyok, de élvezem, hogy megyek és a futással együtt megy ki belőlem a napi szemét/kudarcok/lelki fájdalmak is. Nem szeretném abbahagyni. Sok minden eszembe jutott: technika (kocogósan futok, nem fáradok el, sokszor még mennének tovább a lábaim), esetleg ásványbevitel pluszban, de nyakra-főre ezeket sem szeretném szedni. Béres poercerőn gondolkodom, de van egy aggályom a Béressel szemben: iszonyú étvágyat csinál... Most kihagytam a heti 2. napot, kenegetem a térdeimet (egyenlőre zöld hűsítő lóbalzsammal) és holnap elmegyek futni, de ezt kiváncsian várom, mert ha megint előjön a komoly fájdalom, háziorvos-látogatás lesz belőle. Tőletek-tapasztalt futóktól - szeretnék segítséget kérni, mit tegyek, hogy futhassak Vigyor Bocsánat, hogy hosszú lére eresztettem panaszomat. Jó sportot mindenkinek!

Bozót 2012-09-18 21:56:52 | 355
Bozót képe

Olyan tartáshibára gondolok, hogy pl ferdén tartod magad, elbillen a csípőd az egyik irányba, vagy olyan ortopédiai probléma mint az x-láb vagy bedőlő boka (túlpronáló láb). Ha peched van akkor porckopás...

Előzmény: Kabala (354)  
Kabala 2012-09-18 18:16:32 | 354
Kabala képe

Régóta aktívan mozgok mindenfélét, futni is már pár éve futok kisebb nagyobb megszakításokkal (nem túl rendszeresen), de fokozatoson emeltem mindig a távolságot. Tartáshibával nem tudok mit kezdeni (kis mértékű nyerges hátam van)?

Előzmény: Bozót (353)  
Bozót 2012-09-17 22:11:23 | 353
Bozót képe

Szia!  Lehet cipőprobléma, bár a Pega egy elég jó kis surranó. Szerintem nézesd meg dokival, a legvalószínűbb, hogy tartáshiba (esetleg túlterhelés - mióta futsz?)

Előzmény: Kabala (351)  
Bozót 2012-09-17 22:09:57 | 352
Bozót képe

Egyáltalán nem értek a témához, csak annyit amennyit olvastam róla itt-ott, de nem igazán hiszek ezeknek a cuccoknak a hatékonyságában....

Előzmény: alouette (350)  
Kabala 2012-09-17 20:04:34 | 351
Kabala képe

Sziasztok! 27 éves vagyok (férfi). Nem versenyzek, csak hobbi szinten 8-12 km-es távokat futok(nék) heti 3x kb, vegyes terepen (beton, földutak),de majdnem minden 10km körüli futásnál/után megfájdul a térdem és/vagy a jobb csípőm. Emiatt sokszor kénytelen vagyok 1-2-3 napot pihentetni. Egy triatlonista barátom azt tanácsolta váltsak cipőt (jelenleg Nike Air Pegasus +27-em van)...ennyi lenne a megoldás, vagy inkább nézessem meg egy dokival, vagy egyentalán mik lehetnek a problémák? Esetleg tudtok ajánlani valami jól bevált izületvédőt/multivitamin packot? Köszi előre is a segítséget.

alouette 2012-09-11 11:31:21 | 350
alouette képe

Jobbulást mindkettőtöknek, drága UFÓ (mármint ultrafutó) hölgyek :) Azt mondja meg nekem valaki, hogyha a 3 hónapos glükozamin-kúrából már 2 hónap lement és még nem tapasztaltam semmilyen pozitív változást az elkeserítő vagy várjak türelmesen míg a kúra letelik? Béres Porcerő Forte-t szedek, 1100mg glükozamin-szulfát, 400mg kondroitin és 600 mg MSM a hatóanyaga/nap...

Sneci-ke 2012-09-10 07:57:58 | 349
Sneci-ke képe

Köszi. Nekem a sarkam és az achilleszem problémás, talán amitt. Egyébként mára nekem is jobb lett kicsit.

Előzmény: Bozót (348)  
Bozót 2012-09-10 00:34:38 | 348
Bozót képe

Az enyém is ilyen :) Egészen pontosan nem tudom mitől, de nekem egyébként is problémás ez a bokám, ráadásul nagyon kifelé terhelem,kissé magam alá lépek és a mostani cipőmnek magasabb az oldala. Úgy értelmezem, hogy ezek összejátszása okozta(persze nálad lehet tök más). Jégzselével kencéztem, mára jobb.

Előzmény: Sneci-ke (343)  
SirBrian 2012-09-09 22:55:26 | 347
SirBrian képe

Szomszédom. (72-ben Münchenben csapat tornában bronzérmes olimpikon) rendszeres futó. Most annyira fáj mindene, hogy lecserélte a futást szobabiciklire.

Neked is ezt ajánlom amíg az orvos nem lát. Dög unalom, tudom. (én is eladtam a szobabicajomat) de állítólag ő tud olvasni közben.

Előzmény: malnika1979 (342)  
SirBrian 2012-09-09 22:49:49 | 346
SirBrian képe

5kg??? Mihez képest?

Egy 50-60kg-os hölgynél vagy nálam aki kicsit súlyosabb vagyok.

1 év alatt 10kg-ot fogytam. Ezek szerint 100%-al csökkent a térdproblémák kialakulásának veszélye nálam? Vigyor

Ez jó hír számomra

Előzmény: Czeglédi Ferenc (344)  
malnika1979 2012-09-09 21:55:59 | 345
malnika1979 képe

köszönöm a tanácsot. persze nem birtam magammal és mehetnékem van azóta is...már az új cipőben futok, de ma reggel sajnos megint jelentkezett a fájdalom. éles, szúró érzés a boka és térd körül, ez már nem vicc. vissza kell vennem a tempóból, nincs mese:-( nehéz lesz, de most 1-2 hétig nem kéne gyűjteni a km-eket. 

Előzmény: Czeglédi Ferenc (344)  
Czeglédi Ferenc 2012-09-09 18:41:34 | 344
Czeglédi Ferenc képe

Nemrég olvastam, hogy 5 kg súlytöbblet 50%-kal növeli a térdproblémák kialakulásának veszélyét....

Az én véleményem szerint ( persze lehet, hogy valaki tud okosabbat):

Pihentetés, új cipő, ha lehetséges nem forró gyógyvízben áztatás, sok biciklizés addig is, de nem a legkeményebben fokozaton, és nem nagyon gyorsan.

Fokozatos terhelésnövelés a futásnál, de csak orvosi vizsgálat után!

Mielőbbi jobbulást!

Előzmény: malnika1979 (342)  
Sneci-ke 2012-09-09 17:34:53 | 343
Sneci-ke képe

Sziasztok! A tegnapi hosszú futás után ma azt tapasztaltam, hogy a bokacsont mögött van egy horpadás és lila a bőr. Nem fáj, nincs panasz, de azért furcsa. Tapasztalt már valaki ilyet? Mi lehet ez?  Köszi előre is.

malnika1979 2012-09-03 21:51:04 | 342
malnika1979 képe

sziasztok, jövök én is a nyűgjeimmel...elkezdtem visszaolvasgatni, hátha találok hasonló panaszt, de feladtam a százvalahányadik hsz-nél...

szóval: futok. rendszeres újrakezdő vagyok, kb 14 éve mindig felhozom magam egy bizonyos szintre, aztán vmi miatt mindig abbamaradt. túl 2 terhességen (mind2-szer +25 kg többlet, amiből mára már csak 4-5 van rajtam), rendszeres gyerekcipelés=egyoldalú terhelés és egy kimondhatatlanul szétnyűtt futócipő eredményeképp mára odáig jutottam, hogy bal boka és térd teljesen használhatatlan. megpróbálom körülirni a fájdalmat: égető érzés, mintha folyamatosan tüzelne a bokacsontom és a térdem. neutrálisnak látom a lábam, a bal egy minimálisat befelé dől. ma vettem egy vadonatúj nike lunarglide+3-at, sokat várok tőle. (a régi nike-m annyira régi volt, hogy szegény lány a spuriban azt sem tudta megmondani, miféle lehetett még fénykorában:-)) van időpontom ortopéd orvoshoz, de az még egy hónap, addig sem szeretném tétlenül tölteni a napokat. a kérdésem, hogy szerintetek mit tegyek, illetve mi lehet ez a fájdalom? túrelőltetés és rossz cipő kombináció? (kétnaponta futok kb 45 percet). futhatok, ha birom? vagy hanyagoljam, próbáljak eljutni uszodába az októberi dokilátogatásig? porcerősitőt, egyéb fájdalomcsillapitokat a szoptatás miatt most nem szedhetek, egyedül egy néhány napos ibuprofén hatóanyagú fájdalom és gyulladáscsökkentő kúrán vagyok túl, ami semmit sem ért, bicegés maradt. köszi, ha valaki érdemben hozzá tud szólni.

Huszárlány 2012-08-24 04:11:41 | 341
Huszárlány képe

Szia Manka!

Nem könnyű térd nélkül sportolni, de én is erre kényszerülök (bár még artroscopia előtt állok). Nálam az úszás (bizonyos megkötésekkel) és a kajak, esetenként térdmozgás-mentesített torna váltotta fel a futást.

Hajrá!

Előzmény: Manka (338)  
Bozót 2012-08-24 01:50:45 | 340
Bozót képe

Szia!

Amellett amit leírtál, fontos egy jó sportmelltartó. Szoptatás edzés előtt és után is célszerű.

Hajrá!

Előzmény: bttn (337)  
Manka 2012-08-23 17:51:41 | 339
Manka képe

Kedves kralaa!

Amiket a többiek írtak, azok általában porcot, izületet erősítenek, ami jó dolog (én is szoktam kúraszerűen szedni ilyesmit). Amit én még tudok javasolni az a Kollagén. A Kollagén (én porban vettem) - nem igazán értek hozzá - a porcok közötti folyadék termelését segíti, a porcokat olajozza. Ha kicsit utána olvasol, írnak róla jókat, itt nem merek reklámozni.

Üdv.: Manka

Előzmény: kralaa (327)  
Manka 2012-08-23 17:45:14 | 338
Manka képe

Sziasztok!

Üdvözöllek Titeket! Remélem a megfelelő helyen kopogtatok. :)

Hozzávetőlegesen 5 éve sportolok (aerobik, kondi), kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Mindig szerettem csinálni, most is mehetnékem van... De!

Egy évvel ezelőtt spinning edzés után a térdem nem bírta tovább: nem szakadt el semmi, a porcaim, szalagjaim épek ugyan, de a térdemben lévő plica nem bírta a terhelést. Arthroskópiás műtéttel a háromból egy plica-t elvágtak. Műtét után már tudtam, nem lesz az igazi. Négy hónappal később ugyanolyan lett/maradt. Egy másik doki azt mondta, nem azt a plica-t kellett volna elvágni, hanem a másikat... Az MR szerint minden szuper, a meniscus plica van elvékonyodva. Még "nincs kedvem" egy újabb műtéthez, ha lesz erőm újból nekifutok.

A fenti rész volt a bevezető. Az biztos, hogy a lábaim (térdeim) gyengék. Ennek ellenére nagyon hiányzik a mozgás. Szeretnék majd (talán műtét után) mozogni, mert nem vagyok az a giliszta alkat és jönnek a kilók (ami ugyancsak a lábaimat terheli).

Szeretnék tőletek tanácsot kérni, mi az a mozgásforma, ami megmozgat, formában tart és láb "nélkül" is teljes értékűen művelhető?

Ez az üzi bizony hosszúra sikerült. Nézzétek ezt el nekem.

Várom válaszotokat, addig is jó egészéget kívánok!

Üdv.: Manka

bttn 2012-08-22 16:35:59 | 337
bttn képe

Sziasztok!

Két hónappal egy sima szülés után megôrülök a mozgáshiánytól. Sosem voltam igazán sportoló, de mindig mozogtam valamit a gyerekek elôtt. Szépen fokozatosan, odafigyelve, az 5 kilis edzésprogramot szeretném elkezdeni. Újra, merthogy 2008-ban is ezzel kezdtem a futást. Az első lányomat sokáig szoptattam, szeretném a másodikat is, tehát odafigyelek, nem a teljesítmény lesz a lényeg, hanem a közérzet. Ha még az kb. 5 kiló is lemegy, ami feljött az elsô kislány után, annak direkt örülök, de nem ez a legfontosabb. Gondolom, menni fog, de a szokásos dolgokon felül (sok folyadék, megfeleô cipô, sportmelltartó) mire figyeljek szerintetek?

Valakinek tapasztalat?

alouette 2012-08-17 07:42:08 | 336
alouette képe

remélem hamal meggyógyul a térded, kitartást és jobbulást!

Előzmény: Huszárlány (335)  
Huszárlány 2012-08-15 20:33:55 | 335
Huszárlány képe

Köszi alouette!

Előzmény: alouette (333)  
Runyv 2012-08-15 20:25:23 | 334
Runyv képe

Szívesen! :-)

Előzmény: kralaa (330)  
alouette 2012-08-15 10:19:30 | 333
alouette képe

Szia nekem akkor keletkezett a ciszta amikor elhagytam az addig szorgosan viselt térdvédőt. A gyógytornászommal beszéltem azt mondta pihentessem pár napot aztán kezdjek el ismét térdvédővel futni és vissza fog húzódni, így is történt.

Jobbulást Neked az én térdemben lévő ciszta nem fájt nagyon csak éppen nem bírtam tőle rendesen behajlítani a térdem:(

Előzmény: Huszárlány (331)