A Sportorvos válaszol...
Létrehozta: futor | 2008-07-29 08:06:23-kor
Üdv barátaim! Bizonyára mindenki élt át olyan időszakot, amikor aktuális problémáját, betegségét nem tudta megfelelően kezelni esetleg felismerni.Orvosaink nem értenek a sportorvosláshoz -tisztelet a kivételnek- sportorvoshoz menni pedig nem mindig van idő. Ekkor jött egy régi futótárs aki felvilágosított bennünket, hogy ez milyen bagatel probléma és ilyen meg ilyen egyszerű megoldás van rá.Ez a topic arra szolgáljon, hogy segítsünk egymáson, legyünkegymás "sportorvosai".
Természetesen ez csak segítség legyen, ne helyettesítse az orvosi sportorvosi kontrollt.
Egy amatőr futó vagyok, heti 1-2 futással, pár versennyel a hátam mögött. "Komolyabban" júliusban kezdtem, azóta 5vös 5km, Nike Félmaraton és Spar Maraton 30km. Idénre sok versenyt terveztem, többek között március végére maratont is. Múlt héten azonban teljesen kétségbeestem. Indultam a szokásos futásomra, hosszút terveztem, de harmadánál, 10km-nél meg kellett állnom, a jobb lábam külső része térd alatt iszonyatosan elkezdett fájni, mintha tűvel szúrkálták volna. Kenegettem flectorral, eltelt egy hét, tegnap megint mentem és megint ugyanez a probléma jött elő. 1-2 napig ilyenkor lépni is nagyon fájdalmas.
Mi lehet a gond, mit lehet ilyenkor tenni? Aggódnom kell az 1 hónap múlva esedékes maraton miatt?
ha már említetted a hiánytémát: vas, D-vitamin, erről a kettőről olvasható, hogy hiánybetegség okozhat ilyen izomzati tüneteket
persze lehet h tényleg csak kellene 1-1 pihenőnap rendszeresen
Előzmény: Ati810 (424)
Azért gyanús a dolog, mert ilyen izomsérülés általában a túlerőltetésből következik. Vagy ráterheltél egy kisebb sérülésre... tarts pár nap szünetet, azzal biztos többet használsz, mintha tovább erőltetnéd a dolgot.
Az, hogy hamar kifújod magad, nem jelenti azt, hogy eltaláltad az ideális terhelést, 2km erőltetett futás után is hamar kifújnád magad. Úgy mondják akkor jó a tempó, ha tudsz mellette beszélgetni.
Előzmény: Ati810 (426)
Térdhajlatban nem szokott, inkább combizom illetve vádli, bár a mai futásnál utóbbit nem nagyon éreztem. Dagadni nem szokott, inkább olyan érzés az egész mintha hamar elfáradna. Igazából az elmúlt 2 futásnál valamalyest tapasztaltam valami javulást, de lehet, hogy már hozzászoktam.
Előzmény: RemAti (427)
Szia,
térd hajlatban nem szokott fájni? Vádli nem dagadt és vagy kemény? A pihenő napot nem árt beiktatni. Én a helyedbe lemennék orvoshoz és kérnék egy beutalot vérvételre.
Nem "ész nélkül szoktam rohanni", hanem normálisan futni. Bemelegítést karkörzéssel szoktam kezdeni, majd pár láblendítés, s végül lábfelhúzás térdnél előre, illetve hátra (nem tudom, hogy ez utóbbi érthető-e; combizom nyújtásra használom). Tempót nem igazán tudom megmondani, de egy erős gyaloglásnál 3-4x gyorsabb talán, de nem sprint. Pulzusomat nem mértem még futás közben, de nem hinném, hogy olyan kirívóan magas lenne, mivel utánna elég hamar "kifújom magam", helyreállok. Futás után mindig szoktam nyújtani.
Igazából nem hiszem, hogy magával a futás módjával, vagy azzal van a baj, hogy pl túl gyorsan futnék vagy magas lenne a púlzusom, mert 3-4 hónapig tudtam normálisan futni, különösebb probléma nélkül (a légzéssel voltak gondok néha, de már "megtanultam" a módját), s az után a testnevelés óra után jött csak elő ez az izom gyengeség/fájdalom.
Előzmény: ballakornel (425)
Mivel 10 sorból 9ben semmi hasznos infó, a maradékban pedig csak a probléma van, nehéz... első olvasatra azt mondanám próbálj meg nem ész nélkül rohanni. 2km kb a bemelegítés jó esetben, utána lehet elkezdeni futni. Talán írj le pár hasznos dolgot, pl tempót, pulzust ha tudsz, bemelegítést hogy csinálod, utána szoktál-e nyújtani...
Előzmény: Ati810 (424)
Hello
Szeretném kikérni az itt jelenlévők véleményét izomfájás/fáradás ügyében.
Tavaly kezdtem el nyáron futni, hogy felkészüljek a majdani katonai egyetemi "szintfelmérőre". Rendszeresen növeltem a távot, s napi rendszerességgel mentem futni. Szeptemberre már napi 2.5km-t futottam, s egyre jobban belejöttem. Ám október 15-én egy iskolai testnevelésóra után, az aznapi futásnál kb 2km után éreztem egy kicsit, hogy elfáradt/fájt a combom és/vagy a vádlim. Először nem nagyon tulajdonítottam neki különösebb figyelmet, mivel már máskor is fordultak elő kisebb izomlázak testnevelés óra után. Ám az idő múlásával nem igen akart elmúlni, s egyre korábban jöttek elő ezek a "fájdalmak", először 2, majd 1,5-1km, s most már ott tartok, hogy az első 500m után elkezdem érezni a lábam. A fájdalmak elsősorban a combizomban, a vádliban, illetve a térd-comb és térd-lábszár találkozásánál (de nem a térdem fáj) jelentkeznek. Karácsony tájékán elkezdtem kenegetni Richtofit sportkenőccsel, de eddig nem nagyon változott semmi. Elgondolkodtam azon is, hogy esetleg valamilyen hiányom lenne, de eléggé változatosan táplálkozok és nem eszek semmilyen egészségtelen ételt, illetve nem iszok, dohányzok. Esetleg lehet az gond, hogy lényegében egyik nap sincs "pihenőnap", mivel ha nem esik az eső, akkor minden nap futok, ha pedig rossz az idő, akkor otthon végzek láberősítő gyakorlatokat?
Ha esetleg fordult már elő ilyen valakivel, vagy tud valami gyógymódot a felvázolt problémára, azt szívesen meghallgatom. ;-)
Rég olvastam a fejlécet...
Kedves futók sportolók, könnyebb válaszolni a kérdésekre ha van mögötte vezetett publikus edzésnapló.
Bizony.
Vezessétek!
Előzmény: Bozót (421)
koszonom a valaszt, mondjuk nem gégemetszést akartam online, csak kivancsi voltam, jogos a válasz. :)
Előzmény: Bozót (421)
A topikleírásból:
Ez a topic arra szolgáljon, hogy segítsünk egymáson, legyünkegymás "sportorvosai".
Természetesen ez csak segítség legyen, ne helyettesítse az orvosi sportorvosi kontrollt.
Ha orvostól szeretnél választ, fordulj orvoshoz!
Előzmény: DSLgirl (420)
hello sracok. ebben a Sportorvos valaszol c. temaban van sportorvos is? mert akkor enis bekerdezek szivesen, de csakis ebben az esetben, hehogy veletlenu ferrediagnosztizaljon valaki :P :)
" közel 40-45 km-t gond nélkül lefutottam aze első másfél hétben, bevallom kicsit intenzív lett talán rögtön az eleje. (közben futások között a szabad napokon elkezdtem speedfitness edzésre is járni heti 2 alkalommal"
Szerintem itt a hiba: INTENZÍV
Előzmény: arsen (410)
hát, ezek alapján a maxpulzusod talán kicsit több azért. bár ha rövid ideig tart a max. közeli terhelés, akkor hamar el is múlik a fáradtságérzés, sztem. talán valami versenyen ki tudod jobban mérni a maxodat. mindenesetre élvezetes fejlődést! :)
Előzmény: TG (417)
Hát a 189-et enyhe emelkedőn futottam.
Viszont van egy igen hosszú, és meredek rész (legalább is nekem :), ami rendesen megemeli a pulzusomat, még ha lassan is futok rajta (bár gyorsan nem is bírnék).
Lihegni nem szoktam (bár mit veszünk lihegésnek?). Az igaz, hogy mire fel érek érzem, hogy fogytán az erőm. De 5 perc múlva már híre hamva sincs a terhelésnek (a nagy kaptató kevesebb mint fél távnál van).
Azóta azért már sík terepen is sokat méricskéltem a pulzusomat. És azt látom, hogy 140-150-es tartományt tudok tartani kb 6-os tempóval. Persze tudom, hogy ez nem nagy dolog…, de hát igyekszem fejlődni. :)
Előzmény: monique (412)
Gyönyörű, hamvas, ifjú futomacskáim, remélem senki nem vette zokon a "vénasszony" kifejezést, melyben mindössze a bádolatlan humorom nyilvánult meg...
Van itt olyan vénasszony, vénember, akinél a kocogás szédülést eredményez? Nekem egyértelműen a folyamatos újrakezdések azzal zárulnak 2-4 hét után, hogy szédülök, mint állat hányinger kíséretében. Aztán a nemfutás közben elmúlik. ( Nyugi, szív, vérnyomás, agy - mri rendben.) csgolyameszesedés, vagy a rázkódás miatt kis meszes részecskék leválásától van, amelyek az egyensúlyközpontot bizgetik. ha lenne valakinek valami jó kis ellenszere, szívesen venném, mert most megint újrakezdek, de már félek, hogy mikor kell megint kapaszkodnom a megállóvasba.
az erősen emberfüggő, hogy ki stagnál 150-160-on és ki nem. :)
a 130-as versenypulzus sem mindenkinek az ideális.
Előzmény: Carbonara (392)
nem értem, ha 189 a maxod, a 185-tel emelkedőn már nagyon lihegtél, vagy nem? ugyanakkor azt írod h nyugodtan futottál, nem volt terhelő a futás
Előzmény: TG (381)
tudom nem illik kétszer hozzászólni egymás után egy topikban, de még nem jöttem rá, hogyan kell postot editálni :) (persze ha lehet)
szoval a zsibbadás csak abban a lábamban van mindig amelyikkel rosszul léptem. a masszőr akihez járok rögtön azt mondta hogy valami lehet a gerincemben lehet becsípődve, azóta voltam is nála egy masszázson, de azt mondta még valszeg fog kelleni. ez is lehet bármiféle ok a problémákra?
üdv, sziasztok!
nem tudom jó topikban teszem-e fel a kérdést, remélem jó helyen járok.
az év elején kezdtem el újra futni, rögtön meg is vettem hozzá életem első futócipőjét. egy hétig minden gond nélkül ment, közel 40-45 km-t gond nélkül lefutottam aze első másfél hétben, bevallom kicsit intenzív lett talán rögtön az eleje. (közben futások között a szabad napokon elkezdtem speedfitness edzésre is járni heti 2 alkalommal, ezt csak azért írom le hogy teljes képet kaphassatok, és hogy nincs e befolyása ennek is bármire) Január közepén részt vettem egy margitsziget-i nike közös futásban, és ott a vége felé elkezdett zsibbadni először a lábujjaim, majd a talpam is.azóta 3-4 km után mindig előjön a zsibbadás, és az is hogy rettentő nehezek lettek a lábaim, értsd a vádlimat sokkal jobban érzem, sokkal nehezebbek a vádlijaim.
a kérdés az lenne mi okozhatja ezt? van pár ötletem ami mentén elindulhatunk:
1. rossz cipőt választottam - egy vomero 7 neutralis cipőt választottam, a cipőboltban az eladó miután megnézte hogyan kopik az utcai cipőm talpa, többek közt ezt javasolta. kérdés hogy ha 1-1,5 hétig minden okés, aztán kezdi kifejteni "hatását" a rosszul választott cipő esetleg?
2. nagyon megterhelten rögtön az elején a lábaimat és ez okozhatja
3. a speedfitnessnek lehet e hatása erre?
4. a margitsziget-i futáson a futás közepe felé félreléptem (nem úgy :D), majdnem kiment a bokám, de folytattam a futást, kis fájdalmat éreztem, de tudtam folytatni a futást, vajon ez okozhatja?
Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett a bejegyzés, csak mivel fogalmam sincs mitévő legyek, ezért próbáltam minél részletesebben felvázolni a szituációt és a körülményeket. Ha esetleg rossz helyen lenne a kérdés, akkor nyugodtan töröljétek vagy helyezzétek át másik topikba.
Bármiféle reakciót előre is köszönök!
üdv!
Tamás
Ha használod a bokarögzítőt akkor hamarabb fog gyógyulni a sérülés,a szalagok regenerációja nyugalomban nyílván gyorsabb.Ha nem használod akkor fenn áll az a veszély,hogy esetleg véletlenül megint rosszul lépsz,aláfordul és rásérülsz.Ha úgy döntesz,hogy nem használod,akkor nagyon óvatosnak kell lenned.Egyébként általában az ilyen részleges szakadások elég hamar gyógyulnak,nem hinném,hogy 5 hét kellene hozzá.
Bringázni meg mindenképp tudsz vele,főleg görgőn ilyenkor kis ellenálláson forgatva 1hét-10 nap kihagyás után.
Nekem is volt ilyen sérülésem is persze,az első alkalommal ami elég vészesnek tűnt,bevérzett,feldagadt 2-3 hét alatt gyógyult.Fiatal voltam még akkor,sokat fociztam,többször újra megsérültem,de akkor pár napok után már alig éreztem.
Jobbulást.
Előzmény: torolt_1201 (407)
törés nincs, szalagsérülés van, de nem teljes (mintha egy sodronynak néhány szála sérült volna), gél, légpárnás bokarögzítő 5 hétig, futás kb 6 hét után fokozatosan...
A szalagok nincsenek megnyúlva.
Azt a bokarögzítőt kihagyhatnám? (kb ötezer) (bár a tervezett/bukott nevezés fedezné :) )
Előzmény: torolt_1201 (406)
Tegnap este bringázásból lett egy bokaficam szerűségem. Leszálláskor beleléptem egy kátyúba és bokám magam alá fordult. Esés nem lett belőle, és inkább csak ijedtség volt - fájdalom nem. Kis pihenő után azért visszafordultam, érjek haza minél előbb. Séta, hazabringázás gond nélkül. Éjszaka már hideg borogatással próbálkoztam.
A külső boka résznél bedagadás (nem nagy), forróság érzés. Lábra tudok állni, bicegve sétálni tudok vele, de munkába nem mentem. Megyek majd orvoshoz... Az égető, tompa fájó érzés most megvan, Richtofit sport krémml kenegetem, és hideg vizes borogatást teszek rá.
Sokáig tart ennek a felépülése? Köbö mikor lehet terhelni?
Háát... tudnék Veled értelmesen vitatkozni... csak akkor szétoffoljuk a Sportorvoslás topicot :) Úgyhogy inkább szívjuk el a békepipát! :D
(... és állapítsuk meg, hogy a pulzusmérő probléma a természeti népek körében amúgy is értelmezhetetlen, hiszen természetes életkörülmények között senki sem fut passzióból, vagy időtöltésként, vagy edzéscéllal, ha meg kergeti a jaguár, vagy az ellenséges törzs, akkor az alacsony intenzitású mozgásformák amúgy sem kifejezetten szolgálják az egészség megőrzését... :D )
Előzmény: TG (403)
De hogy ne csak off legyen.
Ma intenzíven lassítottam magam. Így a legnagyobb emelkedőn sem ment 175 fölé a pulzusom.
Azt figyeltem hogy a teljesen sík terepen 150-155 közelében tudtam simán tartani az értéket. Lefelé menetben pedig még 150 alá is benézett. Az átlag értéket sikerült 161-re levinni 5:52-es tempó mellett.
Azt hiszem azért a terepen más a pulzusmozgás mint sík felületen.
Bár ezek szerint akkor kezdőként nem szabadna terepen futni!?
"hogy b@szki ezek egész nap csak játszanak"
Hát az ősi népeknek szerintem azért meg kell küzdeni a mindennapi életben maradásért.
De nem kell kitermelni az autópályák, az iskoláztatás, az egészségügy és sorolhatnám a civilizációs vívmányok árát.
Viszont lehet, hogy egy fogfájásba, vagy egy karcolásba belehalnak, vagy 5-ből csak 2 gyermekük nő fel...
Valamit valamiért. Persze megjegyzendő a civilizációnk sem ment meg minket mindentől, de legalább jó sokba kerül, és jó sokat kell érte dolgozni.....
Előzmény: Carbonara (399)
Az Otp lista is érthető...akinek van otp tartozása,hitele az valóban általában élete végéig látástól vakulásig dolgozhat a törlesztéséért....:-((((
Előzmény: Carbonara (400)
Ha már itt tartunk, igazából nem az edzés az, ami sok időt elvisz, hanem a munka és szerintem ez az a pont a mai ember életében, ahol - akármit is szeretne a munkán kívül csinálni: sportolni, családi programot, tanulni, művelődni vagy csak ülni egy nyugodt sarokban és meditálgatni, vagy még egy kicsit dolgozni - elkerülhetetlenül megfeszül és úgy érzi, hogy időzavarban van. Lehet, hogy ez az érzésem szubjektív, mert másfél évtizede napi 10 óra az átlagos munkaidőm (tudom, hogy nem kevesen még ennél is többet dolgoznak, nem ritkán én is), de amióta munka áll a otplista élén, azóta úgy érzem, hogy elhalad mellettem az idő és ahelyett, hogy minőségi életet élnék (ami nem egyenlő a luxussal) örülök, ha a munkavégzésre alkalmas állapotom fenn tudom tartani és úgy-ahogy eleget teszek az olyan kötelező dolgoknak, mint pl: ünnepek, születésnapok, alvás. Ezen a helyzeten nem segít a "mindenkinek arra van ideje, amire igazán akar" hozzáállás, amiben persze van némi elméleti igazság, de a probléma inkább rendszerszintű: civilizált világunk elérte fejlettségének azt a fokát, ahol már élhetetlenné vált.... Nem akarok álszent lenni, de a múltkor odakapcsoltam félálomban valami indiános filmre és megállapítottam, hogy b@szki ezek egész nap csak játszanak, szórakoznak, lazulnak, vadászgatnak, évente egyszer van egy nagy vadászat, pár évente van egy kis hadiösvény, ezek 5-10 év alatt többet élnek, mint ami nekünk jut 60-80 alatt.
Előzmény: ORBEA ORCA (398)
Szia!
Ezzel egyetértek,de nem erről volt szó.
Sokan várják,hogy heti pár óra mozgástól hirtelen olyan edzettségük lesz,mint azoknak,akik sokszor gyerekkoruk óta rendszeresen sportolnak folyamatosan.Heti 3 alkalom 1 órában alacsony intenzításon lenne üdvözítő az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint.Nem 160-180-as pulzustartományban,hanem 110-140.....Ennek utánanaézhetsz,és ezzel én is egyetértek.Ha ez mellett valaki figyel a táplálkozásra,megfelelően pihen,és nem csak abszolút szellemi munkát végez az egy elegendő fittségi állapotot elérni.
Mi már komoly szenvedélybetegek vagyunk,ha tetszik ha nem...elértünk szinte teljesítőképességünk maximumára,ami nem szükséges a hétköznapi életben,mégis napról napra újra edzünk...és ha ki kell hagynunk sérülés vagy bármi miatt komoly megvonási tüneteink vannak.
Aki szeretne magas szintű edzettséget,annak mint te is írtad sok mindenről le kell mondania,nem biztos,hogy megéri,én személy szerint a befektetett energia nagy részét szívesebben fektetném be egy szerető családba a 2 munkahelyem mellett...
Előzmény: TG (397)
Hát szerintem egy átlag mezei halandó számára az nem igazán jöhet szóba, hogy napi 3-4 órát sportoljon.
Még a minden nap 1 óra sport sem egyszerűen kivitelezhető. Mert az 1 óra az nettó érték, ez minimum 1,5 óra idő.
Aki dolgozik, gyereket nevel... stb, annak sajnos nem nagyon fér bele még a 1,5 óra sem minden nap.
Persze én is ismerek olyat, aki bele "sz..r" a családi életbe, és csak este esik haza. De hát ez nem normális szerintem.
Egy átlag nem sport ember számára ÉN azt gondolom, a heti háromszor 1 óra sportolásra szánt idő már egy nagyon szép teljesítmény. :) Bár minden ember CSAK ennyit mozogna. :)
Előzmény: ORBEA ORCA (396)
Számításos módszerrel nem tudsz max pulzust meghatározni,az csak teszttel lehetséges,és még inkább versenyszerű körülmények között.Nem szoktak az olcsó órák sem valótlan pulzust mutatni,én sem 50000ft-osta használok,hanem egy sima Sigma PC9-et most,de volt Lidl-s olcsó 3000ft-os órám is,és az is pontosan mért.
Valószínű a maxod inkább veri a 200-at,ami nagyon gyenge keringést mutat.Fiatalon ezzel nincs még akkora baj,mert rugalmasabbak az erek,képesek ezt felvenni,de az idő előre haladtával veszélyes a magas pulzus,szívinfarktus,stroke kockázattal.A 150-160-as pulzus még nem extrém magas,de azért próbálj meg ez alatt is edzeni minél többet,hosszabban.Nem kell szégyellni,ha valaki nem elég erős a futásra,az edzés arra való,hogy ezt a képességet megszerezd.Többet ér mondjuk egy túra változatos terepen egy erős futásnál.Mert még a tempósabb túrán is bőven kijön szerintem neked egy tisztességes edző átlag pulzus.
Sajnos pedig ahhoz hogy jelentősen javíts az alap állóképességi edzettségeden nincs más út,idő kell hozzá,heti pár órával ez nem lehetséges.Gyorsulni tudsz esetleg,bár erős alapok nélkül az is nagyon nehéz.
Mérlegelni kell,hogy megéri-e neked az,hogy napi átlag legalább 1-2 órát sportolsz,és ha teheted 3-4 órát az,hogy pár év alatt elérj egy igazán jó edzettségi szintet.Nézd meg,akik itt képesek 130-140 pulzusokon jó tempókat futni,kerékpározni azok egyike sem csak pár éve edz.
Előzmény: Karima (395)
Köszi. A max pulzust 3 különböző számítási módszerrel számoltam, és 186-188 közti eredmény jött ki mindegyiknél, bár az is igaz, hogy amikor a legelején futottam, mint a bolond (4:30-as idővel), akkor felment 192re is. Lehet, hogy a pulzusmérőm rossz (Decathlon-os Kalenji 300), megpróbálok valahonnan szerezni pár napra egy másikat. (Azt nem tudom, hogy a keringésem lassú-e:))
A biciklizés jól hangzik, de a napi 3-4 óra sajnos kivitelezhetetlen. Na nem a táv miatt, hanem az idő miatt. Így is örülök, ha este 9-fél 10-re kijutok a szigetre futni.
Egyébként hosszabb távon annak, hogy csak ilyen 150es pulzussal futok van/lenne valami káros hatása? (Mondom, a magas pulzusszámon kívül - amit csak órán látok, nem érzek - semmi bajom, az 5. km-nél is tudok beszélgetni simán a futótársammal, nem érzem úgy, hogy nem tudnék többet futni, vagy gyorsabban, stb.)
Előzmény: ORBEA ORCA (394)
Én nem hinném,hogy csak 188 a max pulzusod,ha a nyugalmid is eleve 60,és nagyon gyenge a keringésed.
Ne várd,hogy pár hét alatt heti pár órás futással ez jelentősen változni fog,akár 135 pulzuskontrollban futsz,akár 150 környékén ami jobban megfelel az edzettségi szintednek.Ha kerékpároznál tavasztól azzal jobban tudnál edzeni ha valóban változni akarsz,mert ott alacsonyabb pulzussal lehet napi 3-4 órás hosszúakat is menni,amik fejlesztik az alap állóképességet.
Futással heti 10-15 óra,ami igazán reagálásra készteti a szervezetet elég kemény,és tökéletes alkat kell hozzá hogy ne sérülj meg,míg bringával biztonságosan lehet ennyit edzeni.
Előzmény: Karima (391)
Köszi a jótanácsokat! Ezt a 135ös pulzus beállítást már a múltkor a másik topikban javasoltad, és meg is próbáltam, de túlzás nélkül 50 méterenként bele kellett sétálnom, hogy ne menjek fölé, így pedig elég élvezhetetlen a futás:(( Nem a sebesség miatt, hanem amiatt, hogy kb 15 másodpercenként meg kell szakítanom a futást sétával. A 135-öt én már bemelegítés alatt elérem.
Előzmény: Carbonara (392)
Talán... állítsd be a pulzuszóna felső határát 135-re és fusd le egyhuzamban az 5km-t. Ha az óra jelzi, hogy fölément a pulzusod 135-nek, sétálj bele. Amíg nem megy az 5 km séta nélkül, addig ne foglalkozz azzal, hogy 1 km az hány perc alatt volt meg, majd utána ráérsz törődni vele. A pulzusadataid alapján lesz az eleinte 10:30 p/km is....
Eléggé embert próbáló lesz, de elkezdesz fejlődni, míg a 150-160-on jobbik esetben is csak stagnálni fogsz. Legalábbis én így csináltam, nekem már megy a 6:30-7:00 tempó a szerinted ideális 140 alatt (a 6:30 olyan 135 körül, a 7:00 olyan 125 körül) de ezeket még kindig magasnak érzem, úgyhogy van mit dolgoznom rajtuk.
A Nike FM-n 35 fokban elfutott mellettem egy pár fős csapat úgy 5:30-6:00 p/km körül jókedvűen beszélgetve, kocogva és kérdezte egyik a másikat: pulzusod? Válasz: 130. Na, inkább ezt tekintsd ideálisnak. :)
Előzmény: Karima (391)
Sziasztok!
A következő problémával fordulnék hozzátok: kb másfél hónapja kezdtem a futást, az itt található "Első 5km-em" edzéstervvel. Szépen haladok is vele, vasárnap jön az utolsó nap, az 5km egyben. A futásokkal nincs semmi gondom, a 13-15 percek lefutása után sem vagyok fáradt, nem köpöm ki a tüdőmet, futás közben simán tudok beszélgetni a futótársammal:) Viszont: akármilyen lassú, kényelmes tempóban futok (6:30-7:00-s km-ek) sehogy sem tudom a pulzusom 150 alá vinni, de inkabb 155-160 közt szokott lenni. Max pulzusom 188, nyugalmi 60, tehát 140 körül lenne az ideális, de ezt kb már bemelegítéskor elérem:) Nem vagyok túlsúlyos (174cm/75kg), a futás előtt évekig rendszeresen bicikliztem (a 100km sem jelentett problémát), és 34 évesen öregnek sem mondanám magam.
Tudnátok abban segíteni, hogy miért ilyen magas a pulzusom a csigalassúságú futások alatt is, illetve mit tehetnék ellene?
Előre is köszi a segítséget.
Szerintem az úszást nyugodtan megpróbálhatod.Esetleg Nicoflex-et/normál,nem meleg vízben nem fog égetni,ne félj/ bedörzsölhetsz előtte jó 10 perccel,és rugalmas fáslival is be lehet tekerni óvatos duhaj módjára...:-)Ha kicsit érzed az elején ,de elmúlik a fájdalom ha egyáltalán van még,akkor edzhetsz nyugodtan.Ha fájna,nem múlik bemelegedve akkor hagyd abba.
Előzmény: G.Ildi (385)
Üdv!!
Kiderült,hogy kb achilles íngyulladásom van, van vmi ötletetek,hogy hogyan kezeljem?? Meddig pihentesem??
Szerencsére még nem túl vészes,de a futást egy ideig pihentettnem kell,sajnos!! :(((((((
Mindkettőtöknek köszi. Igen, persze csak rándulás, csak nem vagyok tisztában a "szakszavakkal".. :)
Szerencsére sokkal gyorsabban javul, mint gondolni mertem volna. Megdagadva sincs már, és kevésbé érzékeny, mint volt. (Ha tudtam volna, hogy így lesz, be sem írok, de általában hetekig, hónapokig szoktam bajlódni az ilyesmi sérülésekkel.)
Szerdán, gondolom, már úszhatok is vele. (?)
Előzmény: Bozót (383)
Szerintem egy sima kis szalaghúzódás,ha tovább tudtál menni nincs komolyabb baj.
Amíg fáj addig egy pár nap pihentetés,és a Bozót által javasolt praktikák...:-)
Azért írtam csak,mert régen focista korszakomban egyszer volt egy komolyabb bokaaláfordulásom,gyakorlatilag olyan részleges szakadással,hogy egy hétig csak bicegni tudtam.Utána évekig elég volt egy rossz lépés,és máris újra biceghettem pár napig....A jó hír,hogy bár nekem is sokszor ilyenkor bedagadt,belilult mindig hamar rendbejött.
Jobbulást!
Előzmény: G.Ildi (382)
Gondolom, inkább rándulás. Ficammal kétlem, hogy könnyen tovább tudtál volna menni...
Pihentet, pihentet, ha bedagad felpolcol, jegel, pihentet. Árnika és egyéb kencék hit és ízlés szerint :-)
Előzmény: G.Ildi (382)
iliotibiális szindróma ?
tipikus futóbaj. minden kis térdhajlításnál fáj?
Előzmény: szecsady (431)