Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 55 801 863 km-t sportoltatok

A Sportorvos válaszol...

Létrehozta: futor  |  2008-07-29 08:06:23-kor

Üdv barátaim! Bizonyára mindenki élt át olyan időszakot, amikor aktuális problémáját, betegségét nem tudta megfelelően kezelni esetleg felismerni.Orvosaink nem értenek a sportorvosláshoz -tisztelet a kivételnek-  sportorvoshoz menni pedig nem mindig van idő. Ekkor jött egy régi futótárs aki felvilágosított bennünket, hogy ez milyen bagatel probléma és ilyen meg ilyen egyszerű megoldás van rá.Ez a topic arra szolgáljon, hogy segítsünk egymáson, legyünkegymás "sportorvosai".

Természetesen ez csak segítség legyen, ne helyettesítse az orvosi sportorvosi kontrollt.

TG 2013-05-15 21:37:24 | 482
TG képe

Ma teszteltem, :) az utóbbi futásokon nem volt kedvem felcsatolni a pántot (ezúton is tiszteletem a hölgyeknek azon bizonyos ruhadarab viseletéért:), közvetlen a futás előtt odalöttyintettem az érzékelő alá egy kis frissítőt (vizet), de továbbra is produkálta a fél perc utáni 210-et, majd 2 perc után normál értékre ált.....

Előzmény: monique (479)  
mtundee 2013-05-13 11:38:16 | 481
mtundee képe

Vigyor köszönöm szépen! Vigyor

Előzmény: TG (478)  
tomikaga 2013-05-13 09:43:40 | 480
tomikaga képe

Sziasztok,

nem tudnátok ajánlani egy jó sportorvost (konkrét doki, konkrét telefonszámmal) :) Budapesten? Kecskemétről költöztem fel és nemigen ismerek itt senkit, a kecskeméti dokim meg kicsit messzire került, pedig szerettem nagyon. :(

Alapvetően az térd- és csípőízületeimmel van gond, a jobb térdem szerintem be is gyulladt a félmaratonra készülés közben, azóta pihentetem, jegelem, de nem javul...

Köszi!

monique 2013-05-12 15:33:22 | 479
monique képe

szőr ide vagy oda, de a hasad aljáig akkor se kell bevizezni :D

amúgy nekem szerencsére nem szárad ki a futás kezdetére.

Előzmény: TG (469)  
TG 2013-05-10 12:15:43 | 478
TG képe

" Igazából attól ijedtem meg, hogy egyből letudtam futni a Margit-szigetet. "

Szerintem ettől nem kell megijedni, inkább örülj neki! :)

Egy év kihagyás szerintem nem vészes, ha előtte mindég sportoltál.

Nyílván minél intenzívebb egy mozgás, annál jobban kell figyelni. Szerintem ha jól érzed magad, ha az izmaid, ízületeid azt jelzik, hogy minden rendben van, és nincs semmi egyéb ellenjavalt betegséged, akkor nincs gond. Csak arra vigyáz hogy a további edzés növelést, távban, időben fokozatosan csináld.

Előzmény: mtundee (477)  
mtundee 2013-05-10 10:07:53 | 477
mtundee képe

Igazad van. Csak belevágtam a közepébe. :)

30 éves vagyok. Régebben is megvolt a heti 3 óra torna és ezen felül kerékpároztam és egy pici futás is volt, de az utóbbiak egyike nem volt tartós. Szóval nagyjából ugyanannyit csinálok, de már akkor sem voltam biztos benne, hogy ez így jó. Főleg azért, mert annyi mindent lehet olvasni. Igazából attól ijedtem meg, hogy egyből letudtam futni a Margit-szigetet. Mivel egyedül edzem és nem edzővel és nem szerettem volna abba a hibába esni, hogy túlerőltetem a dolgot. Ugyan most még jól érzem magam és szeretek sportolni is. Szóval nem súlyfelesleg miatt edzem.

Előzmény: TG (475)  
Carbonara 2013-05-09 15:25:32 | 476
Carbonara képe

Ja-ja, akkor ez már az újabb típus, én még azt használom, ahol valamiféle fémszövet (??) volt az érintkező, de aztán leesett, hogy januárban, amikor azt hittem, megadta magát, vettem gyorsan egy újat és az már tényleg műanyagos. Ott a pont :)

Előzmény: TG (473)  
TG 2013-05-09 11:51:03 | 475
TG képe

Háááát....

Ez körülbelül a hány éves a hajós kapitány típusú kérdés. :)

Nem derült ki, hogy az egy év kihagyás előtt milyen szinten-, hányszor edzettél.

Hogy milyen fokozatossággal emelted  a heti edzésszámot.

(És hát bár nem szép dolog egy hölgy esetében, de az életkor sem mindegy...)

Előzmény: mtundee (474)  
mtundee 2013-05-09 10:25:02 | 474
mtundee képe

Sziasztok!

Remélem jó helyen járok és tudtok segíteni.

1 éves kihagyás után, februárban kezdtem el ismét intenzívebben mozogni. Kezdetben heti egy aerobic, most már heti 3. Most a heti 3 aerobic mellé (zsírégető, alakformáló) heti 2 futást is beiktattam, ami egy Margit-szigetkört jelent.

Lehet buta a kérdés, mert én érzem, de ez soknak minősül? Ez okozhat bármi problémát egészségügyileg?

Köszönöm a segítségetek!

Tünde

TG 2013-05-09 09:39:44 | 473
TG képe

Szövetpántos, de gondolom csak a műanyag érzékelőket kell bekenni...

Előzmény: Carbonara (472)  
Carbonara 2013-05-08 19:55:51 | 472
Carbonara képe

Azért ha szövetpántod van, szvsz gondold át, bekened-e vele. A műanyag pántnál biztosan korrekt alternatíva.

Előzmény: TG (471)  
TG 2013-05-08 10:40:19 | 471
TG képe

Lehet kipróbálom... :)

Előzmény: RemAti (470)  
RemAti 2013-05-07 20:48:49 | 470
RemAti képe

stojesz által javasolt EKG gél-t próbáld ki. Teljesen jól mér vele a pulzusmérő. Gyógyszertárban kapható

Előzmény: TG (469)  
TG 2013-05-07 20:20:51 | 469
TG képe

Hát ugye nem mindegy, hogy mennyire szőrös az a bizonyos rész. :)

Hölgyek esetében ez kevésbé problémás.

Egyébként rendesen nedvesíteni szoktam (mondjuk azt inkább, hogy lucskosítani), bár való igaz hogy akkor amikor felveszem, és a melegítés utánnna következik.

Így lehet mire futni kezdek kiszárad. de rajta leszek hogy tovább nedvesítsem. :)

Előzmény: monique (468)  
monique 2013-05-05 03:30:06 | 468
monique képe

annyi víz azért nem kell. :) én vizes kézzel benedvesítem és kész. így télen se zavaró

Előzmény: Carbonara (466)  
bkaje 2013-05-03 21:36:57 | 467
bkaje képe

Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy mostanában hosszabb távoknál futás elején illetve a futás vége fel a bal lábamnál (vádli környékén) enyhe fájdalmat érzek. mitől lehet ez a probélma?

Carbonara 2013-05-03 14:39:52 | 466
Carbonara képe

Szerintem se vizezed be rendesen, vagy sokkal előbb, mint futni kezdesz és rossz a kontakt. Aztán amikor már elkezdesz izzadni, láthatod, nincs is több probléma. Én is voltam így egy darabig, főleg telente, amikor a gondolatától is írtóztam, hogy a hasam aljáig tocsogjak a vízben, mielőtt kimegyek a mínuszokba.... :)

Előzmény: TG (464)  
monique 2013-05-03 03:04:17 | 465
monique képe

be szoktad előtte vizezni? esetleg nem túl laza az öv?

Előzmény: TG (464)  
TG 2013-04-29 11:45:09 | 464
TG képe

Az én pulzusmérőm is csinál ilyet.

Felrakom, bekapcsolom, melegítek, minden rendben, el kezdek futni kb egy percig minden oké, majd 130-ról egyszer csak felugrik 200 fölé, de van hogy 220-ra. Ezt csinálja kb 1-2 percig, majd vissza áll normál tartományba. Azért gondolom, hogy az óra hibája lehet, mert ha mondjuk további 1,5 órát futok akkor sem megy többet 180 fölé. És mondjuk a 180-at már magam is érzem. Az első leírás pedig bemelegítési futáskor szokott előfordulni.

Előzmény: SátaiR (462)  
ORBEA ORCA 2013-04-29 06:37:19 | 463
ORBEA ORCA képe

Jobbik esetben csak a pulzusmérőddel van baj,ezt kiszűrheted egy másikkal,vagy esetleg csuklón pulzust számolva,ha az óra a magas értéket mutatja.

Rosszabb esetben a ma nagyon gyakori színusz csomó ingerület keltési zavarod van,de ebben az esetben tünetei is vannak,érzed hogy össze vissza ver a szíved,drasztikusan lecsökken a teljesítmény,,és még az is fárasztó.

Több ismerősömnek van ilyen betegsége,sportolhatsz vele,de sokkal lightosabban,mint szeretnéd.Versenyzés,erős terhelés nem igazán ajánlott.

Második eset gyanúja esetén keress fel kardiológust.

Előzmény: SátaiR (462)  
SátaiR 2013-04-28 22:23:11 | 462
SátaiR képe

Sziasztok. 53 éves vagyok 8 éve kezdtem futni. Leghosszabb veresnyem félmaraton 1,49, 15 eredményem volt a legjobb. Az utóbbi évben edzés közben 135-ről felugrik a pulzusom 200-215 re. Volt-e valakinek hasonló. Nem szeretnék lemondani a futásról.

Edina71 2013-04-26 20:52:13 | 461
Edina71 képe

Köszönöm válaszod,vár egy félmaraton Siófokon 2 hét múlva,talán addigra rendbe jövök,ha meg nem....majd máskor.Szép napot!

ORBEA ORCA 2013-04-26 17:29:16 | 460
ORBEA ORCA képe

Szia!

Nálunk gyakoriak a kulccsont törések,sérülések,két csapattársamnak is volt már.

Függ a törés súlyosságától hogy mennyit kell kihagyni.

HA műtöttek is,megerősítették a csontot akkor hamarabb tudsz edzeni vele,de akkor is van egy spec rögzítő pólya,vagy kötés amit használtak Adriánék.Persze ők versenyzői szinten voltak,muszáj volt 2 hét után edzeni,neked szerintem jobb döntés,ha inkább nem kockáztatsz,képzeld el,ha véletlenül elesel....

Nekem a combtörésem után ami nem volt műtve,és gipszelve sem így hosszabb a gyógyulás ahogy bringára ültem a páradik edzésen ráestem,mert egy csapattársam 30 körüli tempónál hirtelen befékezett,és átestem a kerekén...És persze hogy bal oldalra estem,igyekeztem tompítani,de meghűlt bennem a vér....

HA konzervatív műtét nélküli a gyógymód akkor nem ajánlom,hogy bringázz,nehogy eless.Egyébként rögzítővel szerintem nyugodtan lehet a 3.héttől,mountival mindenképp,outival meg megforgatva a stucnit magasabb kormányállással,hogy kevesebb terhelést kapjon a vállad.

Lassú tempóban,visszavett karmunkával szerintem rögzítőben futni is futhatsz de csak ha közben nem érzed a törést

Előzmény: Edina71 (457)  
(Gábor) 2013-04-26 16:10:20 | 459
(Gábor) képe

Létezik egy olyan rehabilitációs tevékenység, hogy vízben futás. Ott biztos nincs rázkódás, egy speciális öv kell hozzá, ami felszínen tart. Sajnos nekünk földi halandóknak nem olyan egyszerű élni ezzel a lehetőséggel. :(

Előzmény: Edina71 (458)  
Edina71 2013-04-26 13:32:00 | 458
Edina71 képe

...U.I.:Úszni sajnos nem tudok!!!Rosszall

Edina71 2013-04-26 13:31:00 | 457
Edina71 képe

Mindenki mást mond,állítólag hamarabb lehet bringázni(bár nem tudom,az országúti bringára hogy támaszkodok?),futni a rázkódás miatt óvatosabban kell elkezdeni,az orvos szerint egyenlőre vegyek vissza,ezért várok olyanoktól valami visszajelzést-akik bringáznak és futnak is-és volt ilyen bajuk,hogy náluk mi volt a helyzet?

Bozót 2013-04-26 11:37:37 | 456
Bozót képe

Orvos nem mondott semmit?  Nem értek konkrétan ehhez, de gondolnám, hogy ha már egyáltalán nem fáj a mozgás akkor mehetsz, a futás talán jobb, mint a bringa, az úszás még jobb.

Előzmény: Edina71 (455)  
Edina71 2013-04-26 10:46:08 | 455
Edina71 képe

Sziasztok!Kulcscsonttöréssel vagyok itthon immár 2 hete,se futás se bicikli,nagyon rossz.Van -e valakinek erről tapasztalata,mikor kezdhetek "újra "futni,tekerni???

Bozót 2013-04-20 20:19:50 | 454
Bozót képe

Na azt nem tudom hengerezni :)

Úthengerrel próbáltad? ;-)

Előzmény: Kopi Zoli (453)  
Kopi Zoli 2013-04-20 08:46:07 | 453
Kopi Zoli képe

A henger nagyon hasznos, egy titka van, csinálni kell, méghozzá rendszeresen.

Nekem mondjuk a vádlimban volt ez az izom húzódás vagy a franc tudja mi. Sok nyújtás és az smr henger jót tett neki. Jelenleg tünetmentes vagyok, már csak a sarkantyúm fáj, de az nagyon. Na azt nem tudom hengerezni :)

Előzmény: szabolacko (451)  
DoraZs 2013-04-19 18:05:13 | 452
DoraZs képe

Szia!
  Nekem is hasonló van. Voltál orvosnál? Mit mondott? Persze nem magam diagnosztizálom, csak érdekel,h veled mi volt. Nekem múlt télen volt egy hasonló, akkor egyszer csak elmúlt. 

Előzmény: szecsady (436)  
szabolacko 2013-04-18 15:56:50 | 451
szabolacko képe

Köszi mindenkinek, aki rászánt pár percet,hogy válaszoljon. A lányom gyógytornásza is nagyon jó nyújtásokat ajánlott. Jövő héten elkezdem újra(4 hét majdnem-teljes kihagyás után) majd beszámolok róla,hátha másnak is tanulságos. Meg ez az smr henger dolog keltette még fel az érdeklődésemet,erről van valakinek tapasztalata?

Virago 2013-04-12 08:54:07 | 450
Virago képe

Szabolacko!

Nem biztos, hogy IT gyulladásod van. Februárban lesérültem (lásd 435,441, 443-as hozzászólásomat). Tipikus IT gyulladásnak gondoltam. Azután voltam MR vizsgálaton, ami kevés váladékot jelzett az ízületen belül. Az MR-t végző orvos, egy másik radiológus és egy sportorvos prof is azt állapította meg, hogy ennek a váladéknak az ízületben való jelenléte az ún. synoviális hártya gyulladásának a következménye. Ha rákeresel a neten, akkor a synoviális membrán címszó alatt meg lehet tudni róla sok mindent. De tényszerűen mindkét esetben gyulladásról van szó. Nekem is azt javasolták, hogy amíg ez el nem múlik, ne fussak. Márc. 8. után ápr. 10-én futottam egy laza 5 km-t. Nem fájt és azóta sem fáj. De a Vivicittá félmaratont átváltottam a 10-km-es távra, és addig is már csak 1-2-szer fogok futni. Ha már a Vivicittán sem fog fájni, akkor szépen lassan visszatérek a korábbi szintre. Annak valóban nincs értelme, hogy amíg fáj, addig is fuss. Február eleje-közepétől márc. 8-ig ezt csináltam, és csak egyre rosszabb lett a helyzet. 

Előzmény: szabolacko (447)  
Carbonara 2013-04-12 06:58:59 | 449
Carbonara képe

Sziasztok,

korántsem akkor problémám van, mint az előttem szólóknak, de hátha tud valaki valamilyen okos megoldást.

Tyúkszem nőtt (kezd nőni) a talpamon, a lábújjak előtti (utáni) talppárnán. Ez pár napos dolog, szerintem a múlt hétvégi futáson kipróbált új zokni okozhatta (marha voltam, zoknit nem 16 km-en kellett volna tesztelni). Viszont kellemetlenül szúr járás közben is, ez tegnap jelentkezett, tehát még nem próbáltam vele futni, gondolom, akkor se jobb. Tudom, hogy a kissebészeti megoldástól az ilyen-olyan tapaszokig viszonylag sok módon lehet kezelni, de jövő hét végén szeretnék futni a Vivicittá félmaratonon.

Erre van valakinek valami gyors módszere? Lehet (szabad) félmaratont futni tyúkszemtapasszal (nem fokozza a bajt, ha a tapasz - ha begyűrődik - még jobban megkínozza a talpam)? Vagy tapasz nélkül, ha addig ott már felpuhítom a bőrt, futhatok ekkorát?

ORBEA ORCA 2013-04-11 22:36:21 | 448
ORBEA ORCA képe

Szia!

Igaza van az orvosnak.

Csodaszer nincs rá,gyulladáscsökkentők hatnak de akkor is pihentetni kell,ki kell hagyni.

A leggyorsabb gyógyulás az lenne,ha 2 hét gipszet kapnál,és akkor tényleg pihenni tud,nem mozogsz rá.

Ilyen szintű gyulladásról tapasztalat szerint minimum 4 de inkább 6-8 hét a gyógyulás,ha ténylegesen nem futsz,ha futogatsz rá akkor soha nem lesz 100-as.

Szedhetsz divatos Joint tartalmú kiegészítőt,de igazándiból az inkább a porccal kapcsolatos elváltozásokra jó csonthártya-ín gyulladásra nem annyira.

ITB szalagsérülésre írtam ezeket,a másik tipikus sérülés a túlzottan feszes térdkalács nyomása miatt alatta keletkezik kopás-gyulladás erre talán hatékonyabbak a Joint kiegészítők,és a nyújtás is sokat segíthet szintén.

Előzmény: szabolacko (447)  
szabolacko 2013-04-11 20:45:28 | 447
szabolacko képe

Én is valószínüleg IT bajba szenvedek. Baján 6 óráson 43 km körül kezdődött,de befejeztem a maradék 1.5 órát sántikálva. Jegeltem nyújtottam ,de majdnem 3 hét után 8-10 perc futás után olyan égető fájdalom van a térdemben,hogy sírni tudnék. Az orvost inkább le sem írom. dr:-Fáj,ha fut?  én:-Igen.  dr:-Akkor ne fusson! én:-Kösziiii! Szóval mi ez az smr pet palack dolog? Nektek mennyi idő alatt múlt el? Mit szedtetek rá?

Előzmény: RunKa (434)  
torolt_1201 2013-03-19 10:06:04 | 446
torolt_1201 képe

ma lesz nyolchetes a bokaszalagsérülésem - még mindig nem futható állapotban.

bringa, séta, úszás megy, a futásra még várnom kell...

de ennyit????

Kopi Zoli 2013-03-10 18:33:54 | 445
Kopi Zoli képe

Sziasztok!

Tud valaki sportorvost ajánlani Budapesten, aki komolyan megvizsgálja az embert?

Sajnos hónapok óta szenvedek a bal vádlimba nyilaló fájdalomtól, ami egy idő után állandósul, se az egy hét, se az egy hónap pihentetés nem használt, el sem tudom képzelni mi lehet a bajom, de három hónap próbálgatás után már nagyon unom. Olyan helyre szeretnék menni, ahol esetleg ultrahangot is hajlandóak bevetni a sérülés diagnosztizálásra.

Köszi,

Kopi Zoli.

tomikaga 2013-03-01 12:08:58 | 444
tomikaga képe

Szia Virago,

én ugyanezt éltem át január végén, Kecskeméten, szinte szóról-szóra. Csak én jóval kevesebbet futok :)

A hialuronsavat nekem is ajánlották, két hónapos kúrában. Másfél hónapja szedem és háááát...jó drága volt, az biztos, de javítani egyelőre nem tudott az állapotomon. A gerincműtétem óta (5év) glükozamin-szulfát tartalmú tablettaféléket eszem folyamatosan, csökkentett adagban, az (ha nem felejtem el bevenni), akkor használ, miután a gerincem állapota (egyelőre) nem romlott, holott anno borítékolták, hogy törzsvendég leszek az idegsebészeten. Úgyhogy azt javasolni tudom, próbálkozhatsz vele (én Proenzin élek), de rövidtávú hatása nem lesz, kb. 3 hónap, mire érezhető a javulás, legalábbis nálam ez volt a tapasztalat.

Persze a tiltás ellenére én sem álltam le a futással, csak többet, és okosabban nyújtok, az eddigi alapos bemelegítés talán még alaposabb, azóta a csípőmmel nincs gond. A térdem meg fájogat, mindegy mit szedek, de ez van, futok tovább, mert futni jóóó :)

Előzmény: Virago (441)  
Virago 2013-02-27 07:38:13 | 443
Virago képe

Igen, megkérdeztem más orvost is. Ő is azt mondta, hogy az inaktivitás az egyik legrosszabb megoldás. Nekem nem fáj a térdem és a csípőm sem. 35 km felett sem fájdalmat érzek, hanem inkább fáradtságot és előfordult már a görcsölés is. A futás után másnap, harmadnap sincs semmi panaszom. Most csak azért fájt a térdem alsó-külső oldala, mert hóban futottam azzal a cipőre tehető, karmokkal szerelt gumival. Ez meg természetellenes helyzetbe kényszerítette a lábaimat. 15 km után meguntam, levettem. Na, ezután éreztem a fájdalmat, ami megszűnt mihelyt nem futottam. Egyébként röntgen, MRI nem volt, azaz nem néztük meg belülről.

Szóval, a másik doki a jövő héten néz meg.

Én nem vitatom, hogy van porckopásom, mert mindenhol azt írják, hogy amint befejeződik az ember növekedése, azzal leáll a porcképződés is. Ezt a szintet tartja egy ideig a szervezet, azután ha tetszik, ha nem, kopni fog a porc. Egy 41 éves embernek mindenképpen van porckopása. Kinek jobban, kinek kevésbé. De ennek nem egyenes és egyedüli következménye, hogy minden sportot, a laza kerékpározást és az úszást (feltételekkel) kivéve el kell felejteni végleg. Szerintem, de nem vagyok orvos.

teadrop 2013-02-26 20:52:26 | 442
teadrop képe

hmm és elmész másik dokihoz, hátha az engedélyezi a futást? Kacsintás

nekem 2 ortopéd doki is azt mondta a durva térdizületi porckopás/hiányomra, hogy a legrosszabb, amit tehetek vele, az az inaktivitás! a legjobb a bringázás, a mellúszás felejtős,az  izomerősítés fontos, és a futásra mindketten az mondták, hogy érzésre, amennyit bír a térd, annyit lehet.. Az egyik doki még a síelésre is azt mondta, hogy saját belátás szerint, mert hogy az olyanjó, hogy attól ő nem bír senkit eltiltani Nevetés

plusz a térdízületbe adott porcregeneráló injekciót javasolták...

véleményem szerint a protézis már a vég, remélem messze még...

Előzmény: Virago (441)  
Virago 2013-02-25 22:00:26 | 441
Virago képe

Szóval, ma voltam az ortopéd orvosnál. Kérdezett, válaszoltam, kiadkadt. Mondom, szoktam ultrázni. Láttam, meg kell magyarázni, mert ez nem a hétköznapi értelemben értendő ultrát jelenti. Értem, mondja vidáman és mosolyogva.  Akkor kezdjük. Kérdezi, most fáj valahol? Mondom, nem. Csípője sem?  Mondom nem, de érzem 35 fölött. 6 éve? Nem, mondom 35 km felett. A térdem? Az sem fáj, általában. De, ha hóban tempót futok, 18km-t, vacak cipőreeszkábálthóbeleragadósgumiscuccal, akkor előfordul. És ezt a hibát követtem el két hete is. Fájt, "ezér gyüttem". Sétáljon, adja ki a parancsot. Jó. Maga nem sántít! Mondom, nem. Kéne? Lépcsőzés, guggulás fáj? Mondom, nem. Guggoljon! Jó. Fáj? Nem. Hm. Feküdjön le! Láb felemel, térd fölött rátart. Feszítsen! Gondoltam, most feszítek egy olyat, hogy lepattan a keze. De biztosan láthatott már ilyet, mert egyszer csak engedett a nyomás, a térdkalácsom meg fugrott a torkomig. Még mindig nem tudom eldönteni, hogy ez, vagy a váratlan tökönrúgás fáj jobban. Mondja, aha, látja (nem látom bakker, érzem)! Másik láb. Nem sietünk, lassan feszítünk. Mondja, aha, már óvatosabb. Lábkörzés következik. Végül megállapítja, hogy porckopás a térdben és a csípőben. Meg egy szolíd lúdtalp. Rendelkezik: a futás TILOS!!!!! Marad az úszás, hát-gyors, a thai chi, a sakk, meg a gyorsolvasás. Ja, és a kerékpár. Felcsillant a szemem. Kérdeztem, hogy ha úszom jó sokat, tekerek egy csomót, akkor esetleg egy kis futás belefér-e még, vagyis röviden, az ironman vagy a fele belefér? Esetleg néha, nem sokszor,évente egy-kétszer maraton, meg pár félmaraton? Nnnna, úgy vettem észre, hogy 19-re lapot húztam. Ezután beszéltünk a térdprotézis és csípőprotézis műtéti fájdalmairól, veszélyeiről és a szuperbaktériumokról, meg ilyesmiről. De egyébkét minden rendben van, nem kell sem vényköteles gyógyszer, sem azonnali térd- és csípőprotézis. Csak javallott a hialuronsav tartamú készítmény, meg a gördülőtalpas cipő viselése. Egyébként hány éves, kérdezi? 41 leszek nyáron. Pedig sokkal fiatalabbnak néz ki. Aha, mondom, tudja, a futás....

Sneci-ke 2013-02-25 15:09:33 | 440
Sneci-ke képe

Köszi, hát vizes zokniban nem volt hiány :-) Remélem, nem lesz ennél komolyabb.

Előzmény: Bozót (439)  
Bozót 2013-02-25 15:01:43 | 439
Bozót képe

Szorosra kötött fűzőtől vagy szoros zoknitól (pl a vizes zokni elcsúszott és szorította) volt ilyenem, hamar elmúlt. Remélem, a tiéd is csak ilyesmi.

(azóta a legfelső lukba sose fűzöm be a cipőfűzőt, az utolsó két "hurok" szinte laza)

Előzmény: Sneci-ke (438)  
Sneci-ke 2013-02-25 14:33:39 | 438
Sneci-ke képe

Sziasztok!

A tegnapi hosszú után megfájdult a bal bokám, vagyis boka magasságban a sípcsont (szóval nem egészen a sípcsont, hanem kicsit lejjebb). Nyomásra és visszafeszítésre érzékeny, az első pár lépésnél fáj (utána bemelegszik). Jegelem, kenegetem és reménykedem, hogy nem valami csonthártya-gyuszi. Volt már valakinek ilyen nyavalyája? Egyéb javsaslat? Köszi szépen előre is.

rogyi 2013-02-19 22:29:41 | 437
rogyi képe

Sziasztok, 

hol tudok angol nyelvu sportorvosi igazolast szerezni? Egy klubnak sem vagyok a leigazolt versenyzoje.

Elore is koszonom,

Rogyi

szecsady 2013-02-19 20:10:35 | 436
szecsady képe

Rajta leszek az ügyön! Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat :)

Előzmény: RunKa (434)  
Virago 2013-02-19 19:47:08 | 435
Virago képe

Na, ez  most nekem is hasznos infó volt. Gyanítottam, hogy IT lesz, de reménykedtem, hogy nem. Másfél hete, vasárnap a hóban futottam, és felhúztam azt a  gumi cuccot a cipőmre, amin karmok vannak. Miután jól beletapad a hó, olyan, mintha egy - egy fél teniszlabdán futnék. 15 km után meguntam, és úgy döntöttem, hogy a sózott úttesten futok tovább. Amikor újra elindultam, azt hittem, hogy szétszakad a jobb térdem. De 2-300 méter lassabb futás után "helyre jött". A múlt hetem lazább volt (az 1:30-as félmaratoni edzésterv 3. hete), és bár éreztem, tudtam teljesíteni a távot és időt. A mai edzésen 6,5 km után úgy beállt a térdem, hogy meg kellett állnom. Azután csak sétáltam, majd 5-600 m-t futottam, ismét séta, ismét futás. De lassan, 5.55 -6.00-ás iramban. Ahogy a képet nézem, egészen biztos, hogy az IT szalaggal van baj. Pont ott fáj, ahol ez található. A térd fölött is, a combomban. Már be is jelentkeztem a jövő hétfőre az ortopédushoz. Addig pihenek, ha megállom. Szóval gyűlölöm a telet meg a havat. Kiváltképp', amikor reggel 6-kor lapátolással kezdem a napot, vagy inkább amikor szétcseszi a térdemet és hazavágja a terveimnet.

RunKa 2013-02-19 13:48:13 | 434
RunKa képe

A nem futás :) Nekem semmilyen elektromos kezelés nem segített, gondolok itt az automatikusan a reumán adottakra, se UH. Egy ultrahang vizsg. kimutatta a gyulladást. A nyújtás is fontos, de sztem nem ebben az állapotban. Én egy erősebb gyógyszert kaptam rá, miután semmilyen egyéni lágy gyógymód nem jött be, tessék orvoshoz menni, jegelni, esetleg majd félúttól smr henger(vagy petpalack:) Ha már majd  futsz, keres rá a neten az ilyen tip. nyújtógyakorlatokra.

Gyors gyógyulást !

Előzmény: szecsady (433)  
szecsady 2013-02-19 13:09:14 | 433
szecsady képe

Pontosan, ahogy mondod. Ezt a fajta betegséget hogy lehet orvosolni?

Előzmény: RunKa (432)