Félmaraton
Létrehozta: eszna | 2007-10-04 11:16:31-kor
Sziasztok!
Tervezi- e valamelyikőtök, hogy az október 23-i félmaratonon elindulna?
Előzmény: eftomi (11)
Előzmény: gergő (9)
szia,
biztos megnézted, de szerintem lényeges, hogy az október 23-i samsung félmaraton (ha arra gondolsz), az egy elég kemény pálya.. 5-6 kiliig kb emelkedik erősen, aztán meg keményen lejt vagy ugyanannyit. egyik sem "lábkímélő" :) szóval nem egy "sima" félmaraton.. viszont a hangulat a bébu miatt nagyon jó..
Az utolsó hét mindig jóval lazább legyen. Én szerintem a versenyt megelőző napon szabad futni egy nagyon laza 3-4 kilit, ez átmozgat, de nem fáraszt el. Esetleg futás helyett egy 20 perc pörgős bringa. 2 nappal előtte teljes pihi.
Előzmény: eszna (7)
Köszönöm a sok hasznos tanácsot! Már most izzad a tenyerem...
Még egy kérdés: Mikor legyen a versenyt megelőző utolsó edzés, és az milyen távon?
Szia!
Én is lehet, hogy félmaratonozok 23-án. íme némi jótanács, bár ezeket mindenki magának tudja legjobban kitapasztalni. De leírom, nekem mi működik.
Evés/ivás: előző este szénhidrát alapú vacsi javasolt (leginkább főtt tésztás kaja, nekem pl. a sajtos spagetti jön be), reggel, futás előtt kb. 3 órával megint valami szénhidrát alapú dolgot (pl. mézeskenyér) és indulás előtt fél-egy órával ajánlott egy ivás (nem buborékos, 2-3 deci). Verseny alatt inkább többször keveset igyál, mint egybe sokat. Vizet vagy isoitalt. Enni nem muszáj, de ha már eszel, azt féltávig tedd, utána már nem fog sokat segíteni. Jó lehet pl. pár falat banánt, esetleg pár kocka csoki. Ha eddig nem próbáltad, akkor szerintem szőlőcukrot inkább ne, vagy csak a táv végefelé, mert az trükkös dolgokat tud produkálni a vércukorszinttel. Amikor ettél, utána rögtön mindig igyál is pár kortyot!
Öltözék: Csak kipróbált nadrág-top-zokni-cipő stb legyen rajtad, a versenyen nem jó új dolgokkal kisérletezni. Futás közben ki fogsz melegedni, szóval annyi réteget vegyél magadra, amiben a rajtnál picit fázol. A dörzsölődésre hajlamos helyeket jó bekrémezni vagy letragasztani.
És természetesen sok sikert 23-ára! :o)
Az evésre leginkább az előző napok során, illetve aznap reggel érdemes figyelni. Előző nap könnyű, szénhidrátdús kajákat kell enni (tészta, krumpli, rizs, fehér húsok, zöldségek). A verseny napján reggel szintén könnyű reggeli (rozskenyér, méz pl). A félmaraton alatt inkább az ivásra kell figyelni, maximum csokoládé, műzliszelet, esetleg a vége előtt szőlőcukor kellhet.
Előzmény: eszna (2)
Az az igazság, hogy én még nagyon kezdő vagyok!!! Vannak itt nálam sokkal tapasztaltabb futók, akik igazán nagyszerű tanácsokkal fognak ellátni, csak várd ki!
Az evésről az a tapasztalatom, hogy a verseny előtt 2-3 órával szabad enni utoljára! De enni kell, mindenképpen!!!
Mesélj, és adj légyszi tanácsokat, pl. evés előtte, közben, stb...
köszi:Anna
Mégszép...
Előzmény: pen (15)