Pulzus
Létrehozta: Milanthis | 2006-11-17 08:55:42-kor
Az irkafirkában indult témát folytatva: Minden amit a pulzusról tudni érdemes!
Huh, én linkeltem a cikket pár hete, de én nem alkalmaztam, csak a guglival találtam! Itt a linkje még egyszer:
http://vitalitas.hu/olvasosarok/online/oh/2000/45/616.htm
Benne van szerintem, ami kell (bár én nem tudom, mi az a "steady state" pulzus..., azt viszont igen, hogy a mérföld=1609m.
Előzmény: janó-manó (90)
Ennek az órának kódolt jeladója van? A régebbi pulzusmérőm, amelyik nem volt kódolt, egy nagyobb fémkerítés mellett is szét tudott esni, nem is beszélve a távvezetékek környékéről. Megtanultam, hogy ne foglalkozzak vele, ez van. Amióta lecseréltem, a kódolttal sose volt ilyen problémám.
Előzmény: Vandis (91)
Erre a képletre vonatkozott a kérdésem:
VO2max = 92,91 + (6,5 × G)-(0,141 × kg)-(1,562 × mp)-(0,125 × pulzus), ahol a G a nõkön 0, a férfiakon 1, kg a testtömeg, mp a mérföld teljesítésének ideje mp-ben. "
Mérföld=1852 m?
Sziasztok!
Korábban olvastam ezen a topikon egy képletet a VO2MAX kiszámítására. Nem világos, hogy a pulzus vajon melyik is? Nyugalmi, max, edzési átlag? Esetleg más?
Lehet, hogy negatív szám jön ki? Hogyan kell az eredményt értékelni? Van valami támpont?
Ha tudtok válaszoljatok!
Köszi
Előzmény: Vandis (87)
Sziasztok!
Megkaptam karira a pulzusmérő órát, amit szerettem volna(illetve kicsit több): Timex Ironman Triathlon. Tegnap voltam vele először futni. Aerobik edzésnél kipróbáltam, akkor 180 volt a max pulzusom. Futni bicajjal járok, és akkor is rendesen mért (odafelj), de futás közben már az első körnél 240-et mutatott (ami a max rajta asszem), ami biztos, hogy nem jó, mert mikor megálltam, rögtön leesett 170-190 közöttre. Aztán hazafelé bicajon is mutatott 240-et. Valamit rosszul csinálhattam fele? Túl szoros, vagy túl laza, vagy rossz helyre tettem? Mellem alá csatoltam, ahova írják. Gondoltam rá, hogy futás közben a rázkódást méri, vagy ilyesmi, de akkor bicajozás közben nem kéne.
Valakinek valami ötlet???? Igazán jó lenne, ha jól működne, hiszen nem egy olcsóság, és mégiscsak futáshoz szerettem volna használni...
üdv.
vandis
Előzmény: Odemas (85)
Szia Odemas!
A pulzustartomány kalkulátor az a nyugalmi és a max pulzusod alapján add meg a különböző százalékokhoz pulzusértékeket. Az edzésnapló pedig a fittnes adataidnál megadott, az edzés napjára esett nyugalmi és max pulzusodból, valamint az edzésnél megadott átlagpulzusodból számolja ki, hogy ekkor éppen mekkora százalékon edzettél.
Megnéztem az adataidat, szerintem jók.
Sepi
Előzmény: Odemas (83)
Szia Sepi!
Az miért van, hogyha a pulzuskalkulátorotokkal számolom ki az átlagpulzusom százalékos értékét, akkor például 166-ra 83% jön ki, de hogyha ezt beírom az edzésnaplómba, akkor 166 mellé 77%-ot ír ki?
Hát én pont ilyen vagyok.
Egyébként a koffeinnek nem elsősorban a pulzusra, hanem a vérnyomásra van hatása, úgyhogy reggel a vérnyomásodat kellene megmérni, és ha az olyan alacsony, hogy nem tudsz nekivágni a napnak, akkor nem árthat egy capuccino.
Sok gyógyszerben is megtalálható, ilyen például a Quarelin, ezért elsősorban gyógyszerszedés esetén érdemes utánanézni, nehogy túllépjük a napi adagot.
Sokan nem tudják, hogy a tea kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint a kávé, ezért azzal még óvatosabban kell bánni.
Ráadásul a koffeinnek vannak jó hatásai is. Pédául nagyon jó zsírégető, és egyes kutatások szerint boldoggá tesz!!
Előzmény: dori-gyimesi (81)
de itt elvileg csak sportolok vannak az nagyon kemény lenne ha valakii sportolás melet teszi vagy tette le az orvosit
de azért be lehet vallani hogy néha életmentő egy kis friseség
dori
Előzmény: BPeti (80)
"de mondjuk azt se kéne innom nem ?"
Talán azért nem halálos néha! ;-) Ha van köztünk orvos, biztos okosabb választ is ad. :)
Előzmény: dori-gyimesi (79)
ŐŐŐŐŐ nem de nem is szoktam isnn csak nagyon ritkán és akkor se kávét hanem inkább capucinot iszok de mondjuk azt se kéne innom nem ?
(köszönöm a választ most megnyugottam de ténleg )
Dóri
Előzmény: BPeti (78)
Szia Dóri!
A 48-as nyugalmi pulzus nőknél, pláne fiatalon igen alacsony, DE ez éppenséggel nem rosszat jelent :) csak azt mutatja, amit az eredményeid is, hogy jó állóképességő sportoló vagy, nem pedig "koca kocogó". Nehogy arra gyúrjál, hogy ezt az értéket megemeld!
Kávét orvos javasolta?
Peti
Előzmény: dori-gyimesi (77)
Túl komolyan venni kár lenne és tény, hogy a 4 csomópont megvan benne, ami eléggé elcsúnyítja a dolgot. Én inkább ott érzem az órás "mérés" (becslés) előnyét, hogy egy embernél adott csoporton belül jól nyomonkövethető a hónapok alatt bekövetkező változás. Arra, hogy ennél pontosabban tudjuk a VO2max értékünket, nem igazán van szükség, mint ahogy a max. pulzus pontos ismerete se fontosabb (ÁLTALÁBAN) mint a 220-életkor becslés.
60-as nyugalmi pulzust és 190-as max pulzust véve alapul, egy zóna szélessége (10%) 13 szívverés. A valóságos maximális pulzus képlettől való eltérése (szintén általában) nem lényegesebb, mint pl. annak, hogy ahány edzéselmélet könyv, annyiféleképp számolják a zónákat. Ezt nehezebben tudom megemészteni :)
Nézegetve az edzéselmélet könyveimet, vannak, akik a max pulzus százalékát használják, van, aki az anaerob küszöböt tekintik 100%-nak és azon belül zónáznak, a fölöttelevő zónát meg elnevezik anaerob zónának. Van, aki a max és nyugalmi különbségét veszi...
Mindezzel nem lenne baj, ha a százalékokat is igazítanák, de mivel azt nem teszik (szinte mindig 50-60,60-70,... % van) arra jutottam, hogy ennyire szoros tudományos összefüggés már nincs is a pulzus és az edzésterhelés között. Az igazi jelentőssége annak van, hogy 1. ne térj el lényegesen az edzésfajtához tartozó célzónától, 2. nagyon nem mindegy, hogy aerob vagy anaerob zónában vagy.
Szóval ezek, a VO2max értékkel együtt egy jó irányadó szám, de tök egyetértek azzal, hogy a kelleténél jobban tudományossá tenni kár lenne!
Előzmény: pirgelman (75)
Nem mondtam, hogy ellene szól bármi, vagy hogy rosszabb lenne a módszer, mint a többi képlet, csak azt, hogy nem tűnik túl komplikáltnak.
Találtam egy érdekes doksit, ahol elmondják, hogy nagyjából hogyan számolják.
http://www.intact-group.com/_docs/ownindexs.pdf
257 szívverést mér le az óra, azzal számolgat tovább.
A második oldalon van egy érdekes grafikon, ahol a laborban mért és a számított értékeket vetik össze. Ha megnézed, 4 nagy csomóban gyűlnek össze az adatok, nyilván a négy saját magad által megadott fittségi fokozat "kerekítő" hatása miatt. (a számoláshoz az elején meg kell adnod egy négyfokú skálán, hogy mennyire vagy edzett)
Szóval aki rá van csavarodva a saját mérőszámaira, az méresse le egy orvossal, és nyugodtan alszik, a többieknek meg jó szórakozás az egész, nem szabad komolyabban venni, mint a 220-életkor max pulzustElőzmény: BPeti (74)
Tehát az szól ellene, hogy nem kell futnod hozzá? :) Egy EKG készülék is egész okosakat tud mondani rólad, holott csak fekszel ;)
Mindenesetre statisztikailag azt kutatták ki, hogy átlag 8% eltérés van a labormérésektől. Természetesen, ha jobbat tudsz javasolni, szerintem mi is és az orvostudomány is büszke lennénk rád :)
BPeti
Előzmény: pirgelman (73)
Előzmény: BPeti (69)
Rémlik, hogy olvastam valahol valamikor egy cikket, vagy írást, ami a VO2MAX-ot a Cooper-eredményéhez kapcsolta az embernek, nyilván úgy, hogy abból ki lehessen számolni. Azt ugyan nem találtam meg, de a következőt igen:
"Az aerob kapacitás az adatokból a következõ egyenlettel közelíthetõ meg a legjobban:
VO2max = 92,91 + (6,5 × G)-(0,141 × kg)-(1,562 × mp)-(0,125 × pulzus), ahol a G a nõkön 0, a férfiakon 1, kg a testtömeg, mp a mérföld teljesítésének ideje mp-ben. "
Minnyá írom a forrást, csak nem merek átnézni a másik ablakba :o)
Előzmény: sepi (68)
Hali!
Sajnos szerintem ez nem publikus :( Mondjuk, ha az lenne is szükség van hozzá a mérésekre is. Ehhez nem elég az 5mp-enként vett pulzus grafikon. Szóval ez félek, hogy a polar titka marad :(
BPeti
Előzmény: sepi (68)
Előzmény: BPeti (67)
Sziasztok!
Elolvastam ezt a topicot és pár dologhoz hozzászólok. Nehogy má' aludjak helyette :)
VO2max ügyben csak annyit, hogy a vér maximális oxigénfelvételét mutatja. Definíció szerint egész pontosan az 1 perc alatt testkilónként felvett oxigénfelvétel, aminek mértékegysége: ml/kg/min
Mérni házilag pontosan nem lehetséges, ám vannak egész jó algoritmusok, amivel becsülhető. Többek között a magasabb kategóriás(?) polar órák is számolják, ők ezt OwnIndex-nek hívják, de statisztikák szerint ez egész jól közelíti a valós VO2max értéket.
Nagyjából elmondható, hogy minél magasabb ez az érték, annál fittebbek vagyunk! Nem igaz ugyanakkor, hogy egy magasabb VO2max-szal rendelkező fittebb a másik embernél, ugyanis ez az érték nemenként és koronként is változik. Nőknek és a kor előrehaladtával egyre alacsonyabb érték is jónak számít.
Elég jó mérőszám az állóképesség számszerű mérésére, amit az edzés során kontroll adatként használhatunk.
BPeti
Előzmény: sepi (25)
Sziasztok :)
Visszajutottam a kardiológushoz, és igazolta azt a gondolatmenetemet, hogy aki szívritmus szabályzó bogót, vagy lassító gyógyszert szed, annak nem a normál pulzus értéket méri az óra. A doki szerint a lájtos edzés megfelel kb. egy jó közepesnek, olyan sokat számítanak a gyógyszerek. Nem véletlen köpöm ki a tüdőmet, ha fel akarom vinni a pulzusszámot mondjuk 120 fölé.
Kellemes hétvégét :)
Ebben a cikkben elolvashatod, mi a jó számítási módszer. A max pulzusból előbb le kell vonnod a nyugalmi pulzusodat, majd a maradéknak venni a 60-70-stb százalékát, és ehhez újra hozzáadni a nyugalmi pulzust. Biztosan magasabb értéket fogsz kapni, mint amit kiszámoltál!
Cikk: http://www.edzesonline.hu/index.php?page_id=12&article_id=68
Előzmény: Alamuszi (61)
Előzmény: Alamuszi (60)
Hát, ez felettébb érdekes. Pulzusmérővel mérted? Bizti jól mért közben?? Megbízható a pulzusmérőd általában?
Igazából én talán nem vagyok egy pozitív példa, mert én sem vagyok elég türelmes ahhoz, a pulzusértékeknek megfelelően fussak, mert azt én is irreálisan lassúnak tartom, és akkor sem élvezem a futást, ha szándékosan tötymörögnöm kell magamhoz képest.
Én azt szoktam csinálni, hogy úgy alapozok, hogy az jól essen: ne fáradjak el, és tudjak beszélgetni közben, és maradjon egyenletes a légzésem. Szerintem ez mindenkinél olyan tempó, ami nem okozhat gondot.
Előzmény: Alamuszi (60)
Ma kimentem meghatározni a max. pulzusomat, mert azt tanácsolták a hozzáértők, inkább mérjem le, ne számolgassak. Mivel Orosházán emelkedőnek max a felüljáró számít, sok olvasgatás után találtam egy más módszert. Futópályán 800m gyors futás, 2 perc pihi, és 400m nagyon gyors futás. Ezt tettem, futottam, ahogy csak bírtam....a 400m 1:45 alatt ment, ami eddig számomra ismeretlen tempó...igaz, nem is bírtam volna többet ebből. A végeredmény: 184/min. Hihetetlen módon nekem számolással is ennyi.
Na most....ha 60-70%-on akarok futni, akkor 110-130/min pulzussal kellene. Ez az, ami nem nagyon megy.....még ha 7:10-es ezrekkel futok, akkor is 145-148 a pulzusom, ami már 80%. Fizikálisan nem érzem ennél a temponál rosszul magam, jó a légzésem, nem fáradok...
Viszont azt írják, hogy alapozó edzéseknek ez sok....na most akkor mit tegyek?
Előzmény: kocsonya (43)
Anyukám múltkor sík ideg lett mikor meglátta hogy 172 átlagpulzussal futkorászok, és el kellett menni a dokihoz hogy megnyugtassam. Doki pedig megnyugtatott, hogyha nem akarok megfulladni meg összeesni és jól eső tempóban futok ilyen pulzus mellett, akkor nincs semmi gond. Az pedig hogy hosszútávon (ez elég viszonylagos, nekem az 5km már hosszú) is ennyi az átlagom annyit jelent hogy jól terhelhető vagyok. :) Azért abban megegyeztünk hogy az asztmám azért valószínűleg bejátszik, azért magasabb egy kicsit az átlagnál az én átlagom mert kevesebb oxigénnel gazdálkodom.
Előzmény: sepi (55)
:-)))))
Igen valahogy a vérnyomás emelkedés nincs párhuzamban a pulzus emelkedéssel. :-)))))))))
Előzmény: Troll (53)
Na, akkor ismét beírom, mert már megint valahová elveszett ez a ... amit begépeltem.
Tehát. Valahol azt olvastam, hogy a futás max pulzusából kell levonni 5-öt a kerékpározás, 10-et az úszásnál, hogy megkapjuk a másik két sportág max pulzusát. Természetesen ez is csak a becsleses kategória. :-)
És még az egekbe szökő pulzusokhoz fűztem csak annyit, hogy Én kb. 20 éve futok, jelenleg 130-140-es pulzustartományban olyan 5.10-es körüli km-eket. Tehát nem szökik a magasba. :-)) A spinning is max 140-ig esik jól, mert 150-nél (pulzus) már eléggé kikészülök a végére.
Előzmény: Amatőr (50)
Soha nem lesznek azonosak a kerékpár, futás, úszás értékei, de persze mindegyik az edzettséggel arányosan csökken.
Előzmény: vérnyúl (48)
Előzmény: kocsonya (47)
Irodalom szerint minnél alacsonyabb a pulzusod, annál jobb. Gondolom idővel alacsonyabb lesz nálam is, mert igazából kb. csak fél éve kezdtem el futni.
Előzmény: vérnyúl (44)
Mint Zolle vázolta, majdnem én is. Illetve nekem számolgatással olyan 193 magasságában kellene lennie, ehhez képest 215-öt is mértem már. Pedig nem vagyok ám titánból, sőt :-)
Viszont most, hogy párszor pulzusmérővel szaladgáltam, és beírtam az adatokat, melléírta a futás jellegét a fitness adataimnál megadott max pulzusomhoz viszonyítva. Így a keddi 6:13-as tempójú 165-ös átlagpulzusú edzésemet könnyűnek, az egy héttel ezelőtti 175-ös pulzusú 5:40 tempójút pedig normál futásnak minősítette. És én ezeket épp így éreztem. Úgyhogy annyira csak nem működök irreálisan.
"de ez egyedi eset lehet. " Mint mindenki. :-))
Vannak itt emberek 220-as max pulzussal is. :-) Lassan kezdek kíváncsi lenni az Én mért pulzusomra. :-)
Előzmény: janó-manó (90)