Mákos: 45 dkg liszt, 15 dkg zsír, (vagy 22,5 dkg vaj), 1 cs sütőpor, 2 tojás sárgája, 15 dkg cukor, és annyi tej vagy tejföl, amivel nyújthatóvá gyúrjuk. Fele kinyújtva tepsibe, Rá a máktöltelék, másik fele a mákra. Óvatos sütés. Sütés után: a 2 tojásfehérjét félig felver, 20 dkg porcukorral (apránkint beletéve) kemény habbá verjük, ez a sütemény tetejére simít, és vissza a sütőbe, amíg a teteje egy kicsit megszilárdul.(kis lángon vagy kikapcsolt sütőbe) Máktöltelék: 30 dkg darált mákot 2 dl forró tejjel vagy vízzel leforráz, hozzákever 20 dkg cukor (lehet kristály is, mert elolvad). Ízesítés: 1 citrom reszelt héja, vagy mazsola, vagy fahéj. Mák helyett almatöltelékkel is nagyon finom.
Mák remek vas- és magnéziumpótlásra. Tojáshabban fehérje...
Lehetséges mellékhatások:
-eteti magát, de nagyon
-túlzott mennyiség fogyasztása esetén szorulás! (Én már csak tudom tapasztalatból...-némi rostos kaja dukál mellé.) Húgom megf*sodott tőle...
Jó étvágyat!
folyt. köv. hamarosan