Amúgy flódni :)
Recept:
ha pontos mennyiségeket és történelmi hűséggel megírt leírást kerestek akkor google. Én az ismert recept alapján, saját kútfőből és csak úgy "szemre" adagoltam a hozzávalókat.
Tehát, tészta: 50dkg liszt, 25dkg margarin, 2-3tojás sárgája, ízlés szerint cukor, csipet só, 1-2dl jó fehérbor
Tészta hüvösre félretesz, akár másnapig.
Töltelékek:
mák: 20dkg darált mák, cukor, szegfűszeg, narancshéj, fehérbor - összeforraljuk, kihűtjük
dió: 20dkg darált dió, cukor, fahéj, 1-2kanál baracklekvár, fehérbor - összeforraljuk, kihűtjük
alma: 1kg alma reszelve vagy szeletekre vágva, fahéj, cukor, fehérbor - épp csak felmelegítjük, kihűtjük
szilvalekvár: nagymama-féle régi sűrű a legjobb
A tésztát öt részre osztjuk, laponkánt kinyújtjuk tepsi méretűre. Első lapra máktöltelék, aztán dió, alma, lekvár. A fölső lapot tojásfehérjével megkenjük és előmelegített sütőben (hagyományos sütőben 180fok körül), szép lassan sütjük.
Lécci a receptet...de izibe! :))