A Brazil Atlétikai Szövetség bejelentette, hogy a 44 vb-kvalifikációt szerző atlétája közül ötnél pozitív EPO-tesztet állapítottak meg. Azonnali hatállyal eltiltották őket a versenyzéstől, s nem vehetnek részt a Berlinben megrendezésre kerülő augusztusi világbajnokságon. A lebukott sportolók név szerint: Bruno Tenorio, Jorge Celio Sena, Josiane Tito, Luciana Franca és Lucimara Silvestre.

Hétfőn pedig a jamaicai atlétikai szövetség közölte, hogy kihagyja az augusztusi berlini atlétikai világbajnokságot az az öt, doppingoláson ért jamaicai sprinter, aki júniusban a serkentők közé tartozó metilxantinnal akadt fenn az ellenőrzésen. „Tekintettel arra, hogy az ügyet jelenleg is tárgyalják, a sportolók meghallgatása pedig hétfőn kezdődött és egész héten tart, nem szerepelhetnek a nevezési listán, mert egyelőre nem tisztázták magukat" - mondta Warren Blake, a jamaicai szövetség alelnökhelyettese. Az ötök - négy férfi és egy női atléta - meghallgatása szerdán és pénteken folytatódik.

Az olasz La Gazzetta dello Sport című lap a július 25-i számában megnevezte az érintetteket: Yohan Blake, Marvin Anderson, Sheri-Ann Brooks, Allodin Fothergill és Lansford Spence, eddig azonban csak az utóbbi három ismerte el, hogy tájékoztatták az első, úgynevezett A-próba eredményéről.A lebukottak közül Brooksnak vannak a legjobb eredményei - többek között győzött a 2006-os Nemzetközösségi Játékokon a nők 100 méteres számában -, Spence pedig ugyanezen az eseményen tagja volt a 4x400-as férfiváltónak, amely akkor bronzérmet szerzett.

Forrás: http://www.nemzetisport.hu