Tergat azért érkezett Berlinbe, hogy a BIG 25 Berlin futóversenyt népszerűsítse, amin sérülése miatt ő maga végül nem tudott elindulni. De kiment a versenyre és ő tartotta a 25 kilométeres táv végén a célszalagot, amit honfitársa, Matthew Koech 1:13:24-es idővel szakított át. Tergat úgy nyilatkozott a verseny után, hogy ő maga remek formában volt mielőtt lesérült, és nagy egyéni csúcsot szeretett volna itt futni. Mindenképpen 1:14-en belüli idővel tervezte a célba érkezést. Jelezte, szeretne jövőre megint eljönni Berlinbe, és akkor megpróbálja megfutni a most elmaradt egyéni csúcsot.

De az sincs kizárva, hogy jovő május előtt is láthatjuk Berlinben futni Tergatot. Ugyanis azt tervezi, hogy hogy idén ősszel még elindul egy nagy nemzetközi maratonon, és ehhez a szeptemberi berlini és az októberi frankfurti verseny is megfelelőnek tűnik. „Szeretnék még nyerni egy nagy nemzetközi maratont, lehetőleg minél gyorsabb idővel. Valószínűleg olyan versenyt választok majd, ami nem része a World Marathon Majors sorozatnak."

Tergat Berlinben futotta a világon elsőként 2:05-ön belül a maratont (2:04:55, 2003-ban). „Az a berlini világcsúcs volt a karrierem csúcsa. Remek érzés újra idelátogatni. Egy kicsit olyan, mintha hazajönnék, mert sok barátom él itt." - mondta Tergat.

Az idén 39 éves kenyai futó márciusban már bizonyította, hogy jó formában van, amikor 2:10:22-es idővel megnyerte a Lake Biwa Marathont Japánban. Tergat arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy jövőre megpróbálja-e megdönteni a szenior világcsúcsot (Andres Espinosa, Mexico/2:08:46), bár megjegyezte, hogy nem lenne számára igazán nagy kihívás a jelenlegi világcsúcsnál jobb időt futni.

A maratoni futás jövőjéről beszélve Tergat elmondta, hogy szerinte a 2 órán belüli maraton nem lehetséges. „Nem hiszem hogy ez megtörténhet a jövőben. Szerintem már most is nagyon közel vagyunk a határokhoz. 2:02-t futni is nagyon-nagyon nehéz lenne. Szerintem a 2:03-on kicsit kívüli idő az, ami lehetséges, de már ez is nagyon kemény. Ha a táv első felét 61:30-nál gyorsabban futod, kinyírod magad."

Kapcsolódó cikkünk: Maraton 2 órán belül - lehetetlen?

Forrás és kép:
iaaf.org