Akik biztosan megbuktak: az 1500 m-en aranyérmes bahreini futó Rasid Ramzi és a férfiak országúti kerékpáros mezőnyversenyében ezüstérmes olasz Davide Rebellin valamint a német Stefan Schumacher.

Rebellint
az olasz szövetség rögtön eltiltotta a versenyzéstől és május 4-ére meghallgatásra hívta be. Rebellint csapata, a Diquigiovanni felfüggesztette a doppingügy lezárulásáig, és hangsúlyozták, hogy Rebellin tavaly az olimpia idején a Gerolsteiner versenyzője volt. „Meg vagyunk döbbenve, alig akarjuk elhinni a hírt, és reméljük, hogy a B minta majd igazolja versenyzőnk ártatlanságát." - áll a csapat közleményében.

Rebellin feleségén keresztül - aki egyben a menedzsere is - tudatta: nem tett semmi rosszat és ártatlan. "Ez lehetetlen" - idézte férje reakcióját Selina Rebellin a La Gazzetta dello Sportnak nyilatkozva, hozzátéve, hogy máris kérték a B próba elvégzését. "Davide porig van sújtva" - fogalmazott.

Arról még nincs hír, hogy Stefan Schumacher is kérte-e a B minta tesztelését. Schumachert 2009. március elején két évre már eltiltotta a versenyzéstől a nemzetközi szövetség, mivel októberben kiderült: doppingolt a tavalyi Tour de France-on. A szervezetében - csakúgy, mint most - utólagos vizsgálattal mutatták ki az eritropoetin (EPO) legújabb generációjához tartozó CERA-t. 2008-ban Schumacher Rebellin csapattársa volt a Gerolsteinerben.

A Bahrein színeiben versenyző Rashid Ramzi Pekingben aranyérmet nyert 1500 méteres síkfutásban. Ez volt Bahrein történetének első olimpiai érme. Hazájának olimpiai bizottsága szerint Ramzit az olimpia előtt és alatt ők összesen nyolc tesztnek vetették alá, és mindnek negatív volt az eredménye. Ramzi B mintájának tesztelését várhatóan jövő héten végzik el.

A további lebukottak, meg nem erősített hírek szerint: a görög Athanasia Tsoumeleka, aki kilencedk lett 20 km-es gyaloglásban; a horvát Vanja Perisic aki nem jutott tovább a 800 méteres síkfutás első köréből; és a Dominikai Köztársaság súlyemelőnője, Yudelkis Contreras, aki súlycsoportjában az ötödik helyen végzett Pekingben.

Ha bebizonyosodik, hogy a sportolók tiltott szerrel érték el eredményeiket, felfüggesztik versenyzési jogukat, kitiltják őket a Londoni Olimpiáról és természetesen megosztják őket pekingi eredményeiktől is.