"Liu nem indul Berlinben, kivéve, ha addigra képes lesz 13.20 mp-et futni. Különben semmi értelme nem lenne a dolognak, hiszen már az előfutamokban kiesne, az pedig nem tenne jót az önbizalmának" - mondta Sun Haiping, az atléta trénere. Haiping elmondta, Liu most az Egyesült Államokban lábadozik és várhatóan áprilisban kezdheti meg az edzéseket, így minden bizonnyal csak a szeptemberi, sanghaji Grand Prix-viadalon láthatják újra a rajongók. A legfontosabb célja pedig továbbra is a felkészülés a Londoni Olimpiára.

A pekingi játékok atlétikaversenyeinek legnagyobb érdeklődéssel várt száma volt a hazai szurkolók körében a férfi 110 m gát, melyen a címvédő Liu a világcsúcstartó kubai Dayron Roblesszel csapott volna össze. Ám a nagy párharc elmaradt, miután Liu az előfutam első rajtja után sántikálva elhagyta a Madárfészket.

Liu az olimpia után egy hónapig egyáltalán nem tudott edzeni. Végül december elején Houstonban műtötték meg az Achillesét, melyből a két és fél órás beavatkozás során négy csontdarabkát távolítottak el. Az operáló orvos a beavatkozás után megerősítette, hogy a műtét jól sikerült és Liu teljesen fel fog épülni. Liu két nappal a műtét után már a felsőtestét erősítő gyakorlatokat végzett, de a futóedzéseket csak áprilisban kezdheti majd el. 

A svédek klasszis atlétája, Carolina Klüft pedig azt jelentette be, hogy kihagyja a március 6. és 8. közötti torinói fedettpályás Európa-bajnokságot. Klüft a téli idényben kizárólag 60 méteren versenyez, mert nemrég épült fel lábsérüléséből. Később, a szabadtéri szezonban a távol- és hármasugrásban szerepel majd. Klüft a 2004-es athéni olimpián megnyerte a hétpróbát, ám a pekingi játékok előtt bejelentette: nem versenyez többet ebben a számban.